Suosnivač fondacije Fundstrat Global Advisors, Tom Li, je naveo za mejnstrim medije da će favorizovati kupovinu bitkoina (BTC) pre nego bitkoin keša (BCH) - izjava koju je dao 24. aprila, nakon dve nedelje konstatnog rasta kripto tržišta.

Govoreći za CNBC, Li, koji je poznat po svojim optimističkim pogledima ka bitkoinu, naveo je da iako nije bio spreman "da zauzme nečiju stranu" da bi on ipak kapital uložio u bitkoin pre nego neku altkoin alternativu.

"Mislim da oba imaju zasluge" - objasnio je segmentu Fast Money.

"Ali ako ulažem novi kapital danas - sveže dolare - bio bih mnogo više zainteresovan za kupovinu "budućeg potencijalnog" koji bi mogao privući prilive nasuprot nečemu što je “već potencijalno” i "preplaćeno"".

Lieva izjava dolazi usled tekućeg rata rečima između predstavnika bitkoina i bitkoin keša.

Kako je BTC/USD opao oko 2,4% u sredu, BCH/USD je zabeležio daleko veći padmodnosno gubitak od oko 17% u istom 24h periodu.

Chart

Kada su ga upitali, zašto je bitkoin keš uspeo da stekne znatno bolji rast cene u prethodnim danima, Li je smatrao da njegov nadolazeći hard fork delimično motivisao i privukao svež priliv novca.

Domaćin CNBC-a, Brajan Keli, koji je nedavno govorio o investiranju u sredstva, je takođe dodao da ima "nešto u vezi sa poboljšanjem raspoloženja na tržištu".

Li, ipak  bez sumnje nastavlja da predstavlja slučaj zvan bitkoin kao veoma snažan ove nedelje, a istraživanje sprovedeno među raznim finansijskim igračima otkriva da više od 80% njih smatra da je pad cena završen u prvom kvartalu 2018 godine.

 

U pogledu performansi na kraju godine, većina ispitanika veruje da će BTC/USD na kraju 2018. godine biti između 10.000 i 20.000 dolara.


 

Pripremio: Bojan Zečević