Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka su zajedno pokrenuli privatni blokčein i takozvanu kvazi-kriptovalutu, prenosi Financial Times (FT) 12. aprila.

Prema objavi, sredstvo nazvano “Learning Coin” će biti dostupan samo u okviru MMF-a i Svetske banke. Novčić nema novčanu vrednost i zbog toga nije prava kriptovaluta, naglašava FT.

Prema saznanjima FT-a, “Learning Coin” je lansiran kako bi se bolje razumele tehnologije koje se nalaze u osnovi kripto sredstava. Njegova aplikacija će služiti kao čvorište gde će se skladištiti blogovi, istraživanja, video materijal i prezentacije.

Tokom testiranja, osoblje Svetske banke i MMF-a će zaraditi novčiće za postizanje određenih prekretnica u obrazovanju. Institucije će im omogućiti da iskoriste sredstva stečena za neke nagrade, što će im omogućiti da nauče kako se novčići mogu koristiti u stvarnom životu.

Prema MMF-u, banke i regulatori širom sveta moraju uhvatiti korak sa kripto tehnologijama koje se brzo razvijaju. FT citira MMF:

“Razvoj kripto sredstava i tehnologije distribuiranog registra se ubrzano razvija, kao i količina informacija (neutralnih i stečenih) koje ga okružuju. Ovo prisiljava centralne banke, regulatore i finansijske institucije da prepoznaju sve veći jaz u znanju između zakonodavaca, kreatora politike, ekonomista i tehnologije.”

Štaviše, nakon testa, Svetska banka i MMF bi, prema izveštajima, mogli da koriste blokčein za pokretanje pametnih ugovora, borbu protiv pranja novca i povećanje ukupnog nivoa transparentnosti.

Ranije u aprilu, direktorka MMF-a Kristin Lagard rekla je da inovatori u blokčeinu potresaju tradicionalni finansijski svet i imaju jasan uticaj na sadašnje igrače. Ona je takođe naglasila da je potencijal tehnologija i sredstava zasnovanih na blokčeinu prihvaćen od strane regulatora i centralnih banaka, koje prepoznaju njegov pozitivan efekat.

U međuvremenu, jedan zvaničnik Svetske banke izrazio je skeptičnije gledište. Prema Anhal Anandu, specijalisti za zemljišnu administraciju u Globalnoj zemljišnoj i geoprostornoj jedinici banke, postoji previše hajpa oko blokčeina, što izaziva nerealna očekivanja.