Kandidat za sledeću predsednicu Evropske centralne banke (ECB), Kristin Lagard, je rekla da centralne banke i finansijska tela treba da štite potrošače, ali da su otvoreni za inovacije kao što su kriptovalute.

Promene su prilike

Lagardova, koja je trenutno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta da centralne banke i finansijski regulatori treba da prihvate mogućnosti koje predstavljaju promene.

U svojoj uvodnoj reči, koju je sa Cointelegraph-om delila putem saopštenja MMF-a, Lagard je rekla:

„U slučaju novih tehnologija - uključujući digitalne valute - to znači biti upozoren na rizike u smislu finansijske stabilnosti, privatnosti ili kriminalnih aktivnosti i obezbediti odgovarajuće regulacije da se tehnologija usmeri ka javnom dobru. Ali to takođe znači i prepoznavanje širih društvenih koristi od inovacija i omogućavanje njihovog daljeg razvoja. "

Obećanja Lagardova 

Lagardova je obećala da će se, ukoliko postane predsednica ECB-a, usredsrediti na to da se osigura da se institucije brzo prilagode, brzo promenljivom finansijskom okruženju.

Kako je izvestio Cointelegraph, Lagard je u februaru tvrdila da je regulacija kriptovaluta "neizbežna" i neophodna na međunarodnom nivou.

U aprilu je rekla da inovatori na blokčeinu „potresaju tradicionalni finansijski svet“ i imaju jasan uticaj na postojeće igrače.