Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard navela je, za CNNMoney 11. februara, da je regulativa kriptovaluta "neizbežna" i potrebna na međunarodnom nivou.

Nakon pitanja urednika CNNMoney-a Džona Defteriosa o rastućim tržištima kriptovaluta, Lagard je odgovorila da trend prikazuje "mentalitet rulje" onih koji gledaju ka proizvodima od kojih mogu dosta da prihoduju kao i element špekulacije.

Lagard je dodala da je ovaj trend takođe podstaknut i "sivom zonom" upućujući na potencijal kriptovaluta u svrhe pranja novca i drugih ilegalnih onlajn aktivnosti uzrokovanih njiihovom anonimnom prirodom.

Lagard je bila krivično gonjena u decembru 2016. godine zbog omogućavanja ilegalnog transfera novca (400 miliona dolara) između Nikole Sarkozija i Bernara Tapije, iako je ona poricala da je bilo šta ilegalno uradila.

Što se tiče kripto regulative, Lagard je govorila o njihovoj neizbežnosti i potrebi da se fokus postavi ka regulaciji njihovih "aktivnosti" nad "entitetima":

"Očigledno je da u ovoj sferi postoji potreba za međunarodnim regulacijama kao i odgovarajući nadzor."

Oktobra 2016. godine, Lagard je navela za Vol Strit žurnal da ona misli da će banke u narednih pet godina usvojiti kriptovalute, dodajući da će biti regulativa biti potrebna u cilju sprečavanja pranja novca kao i "prevarantskih" aktivnosti.

Oktobra prošle godine, Lagard je izrazila interesovanje MMF-a da eventualno pokrene sopstvenu kriptovalutu nakon prethodnih komentara o potencijalnim benefitima za zemlje sa "slabim/nestabilnim" nacionalnim valutama gde bi one mogle da pokrenu sopstvene digitalne valute.

Dok su kripto tržišta imala relativno nestabilan početak nove godine, banke i finansijske institucije su postale dosta ozbiljnije po pitanju regulative kriptovaluta.

Širom sveta, nekoliko velikih banaka je zabranila kupovinu kripta putem kreditnih kartica. Sa druge strane, zajednička sednica Komisije za hartije od vrednosti i Komisije za trgovanje roba i fjučersa od 6. februara je ostavila utisak da buduća regulativa mora negovati kripto sektor, a ne da ga guši.


 

Pripremio: Bojan Zečević