Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard rekla je da blokčein inovatori potresaju tradicionalni finansijski svet i da imaju jasan uticaj na sadašnje igrače.

Lagard je dala svoje komentare u intervjuu za CNBC 10. aprila, nakon panela posvećenog “Novcu i plaćanjima u digitalnom dobu”, u okviru Prolećnih sastanaka Svetske banke i MMF-a u Vašingtonu za 2019. godinu.

Učesnici prethodnog panela, na kome je Lagard bila moderator, bili su suosnivač i izvršni direktor kripto finansijske kompanije Circle Džeremi Oler, Sara Jangvud - glavni finansijski direktor za ‘Consumer & Community Banking’ u JPMorgan Chase-u - Benua Kure iz Evropske centralne banke (ECB), i guverner Centralne banke Kenije (CBK) Patrik Njoroge.

Lagard je primetila da oni koji potresaju finansije imaju jasan uticaj na izvršioce i da preoblikuju sistem iznutra, ukazujući na potez JPMorgan Chase-a da pokrene sopstveni digitalni novčić, kao i nove inicijative ECB-a koje imaju za cilj da obezbede trenutne, praktično besplatne transfere vrednosti:

"Mislim da je njihova uloga i svega što koristi tehnologiju distribuiranog registra, bilo da ih zovete kripto sredstva, valute ili bilo šta drugo - i to je daleko od bitkoina o kome smo govorili godinu dana ranije - što očigledno potresa sistem."

Dalje je napomenula da su transformativni potencijali tehnologija i sredstava zasnovanih na blokčeinu prihvaćeni od strane regulatora i centralnih banaka, za koje je rakla da prepoznaju pozitivan efekat koji nove inovacije nude za poslovni model komercijalnih banaka.

Bez obzira na to, Lagard je izrazila oprez u pogledu novih finansija, navodeći:

"Moramo imati na umu dve stvari: poverenje i stabilnost sistema […] ne želimo inovacije koje bi toliko uzdrmale sistem da bismo izgubili potrebnu stabilnost."

Kako je saopšteno, Lagard je ranije opisivala kripto kao nešto između kratkoročnog entuzijazma i revolucije i rekla je da kripto tržišta moraju biti regulisana istim zakonima koji se primenjuju na tradicionalni sektor kako bi se zaštitili potrošači i očuvala stabilnost sistema.

Lagard je ranije potvrdila svoje uverenje da je kripto regulativa i neizbežna i neophodna, ali ona je podjednako zagovarala pozitivnu ulogu koju kriptovalute mogu da igraju za dublju finansijsku inkluziju i nude alternativu nacionalnim valutama.

2017. godine Lagard je već rekla da bi MMF mogao da po ugledu na pojedine inovatore izda sopstvenu kriptovalutu u budućnosti.