Jedan predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) predložio je da centralne banke moraju napraviti fiat valute "atraktivnijim za digitalno doba", u članku objavljenom 31. maja. Zamenik direktora ministarstva za monetarnu i kapitalnu trgovinu Dong, predložio je tri odgovora za borbu protiv potencijalne kriptovalutne konkurencije centralnim bankama.

Prvo, on je izjavio da "centralne banke treba da nastave da prave fiat valute boljom i stabilnijom valutom". Naglasio je ulogu kolektivne ekspertize i iskustva u procesu donošenja monetarne politike. U članku se navodi generalni direktor MMF Kristin Legard, koja je rekla da je "najbolji odgovor centralnih banaka ka kriptu nastavak vođenja efektivne monetarne politike, dok su otvorene za sve ideje i nove zahteve, dok se ekonomija razvija".

Zamenik direktora je potom tvrdio da je neophodno regulisati upotrebu kripto sredstava da bi se zadržala regulatorna arbitraža i da bi bilo koja kripto imovina stekla "nepravedno konkurentnu prednost" od lakših propisa. Objasnio je:

"To podrazumeva rigoroznu primenu mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, jačanje zaštite potrošača i efikasno oporezivanje kripto transakcija."

Predložio je i izdavanje digitalne valute centralne banke (CBDC) kako bi "svoj novac učinio privlačnijim za korištenje kao instrument ya poravnanja". On je rekao da CBDC može smanjiti transakcione troškove za pojedinca i mala preduzeća, kao i omogućiti transakcije na daljinu:

"Na primer, oni bi mogli da novac centralne banke učine lakim za korišćenje izdavanjem digitalnih novčića za dopunu fizičkih novčanih sredstava i rezervi banaka. Takva digitalna valuta centralne banke mogla bi se razmenjivati bez posrednika i na decentralizovan način, baš kao što je kripto imovina."

On je predložio da centralne banke mogu profitirati od osnovne tehnologije kripto-sredstava, rekavši da se donošenjem monetarne politike može iskoristiti tehnologija poboljšanjem prognoza centralnih banaka koristeći velike podatke, veštačku inteligenciju i mašinsko učenje.

Zvaničnici MMF-a su u prošlosti oštro kritikovali kriptovalute i predložili da budu detaljnije regulisani. Ranije ove godine, Kristin Legard je izjavila da je regulisanje kriptovaluta "neizbežno" i neophodno na međunarodnom nivou, fokusirajući se na regulisanje "aktivnosti" nad "entitetima".

U martu je Legard rekla da kripto tržišta moraju biti regulisana istim zakonima koji se primjenjuju na tradicionalna tržišta. Ona je tvrdila da kriptovalute mogu ugroziti stabilnost tradicionalnih finansijskih tržišta i da se propisi moraju razvijati na globalnom nivou uz pomoć MMF-a.

 

Pripremio: Nikola Tasić