Šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagard bila je optimistična prema kriptovalutama u svom blog postu podrške blokčein tehnologiji, objavljenom u ponedeljak 16. aprila.

U postu, koji dolazi otprilike mesec dana nakon što je Lagard upozorila na "mračnu stranu" kriptovaluta, liderka MMF-a se fokusira na ono što opisuje kao "potencijalni benefit" od kripto sredstava kao što je bitkoin.

"Razuman pogled na kripto-sredstva ne bi trebao da nas navede na osudu kripta, niti na euforiju prema kriptu", piše u svom postu Lagard.

Dok nastavlja svoju priču o kriptu i potrebi za kontrolom ilegalnih aktivnosti, kao što je ranije govorila na svetskom ekonomskom forumu u januaru 2018. godine, Lagard ipak ističe potrebu za "fer i jednakim pristupom celoj stvari". Dalje navodi:

"Razumevanje rizika koje kripto sredstva mogu predstavljati finansijskoj stabilnosti je od vitalnog značaja ako napravimo razliku između stvarnih pretnji i nepotrebnih strahova. Zato nam je potreban ravnopravni regulatorni program, koji će nas zaštiti od rizika bez odbacivanja inovacija."

"Jednostavan pristup nam može pomoći da iskoristimo sve dobitke kao i da izbegnemo sve zamke od strane kripto industrije."

Poziv Lagarde za izbalansiran pogled na kriptovalute dolazi u vreme povećanog regulatornog učešća u samoj industriji, dok tradicionalni finansijeri nastavljaju nazivati bitkoin "balonom" dok stručnjaci smatraju da će doći do rasta tržišta.


 

Pripremio: Bojan Zečević