Piše: Kristina Ristin

 

Drugo godišnje okupljanje Bitcoin Asocijacije Srbije održano je u beogradskom Domu omladine, 4. i 6. maja 2018. godine. Prvi dan je bio rezervisan za edukaciju i obuhvatao je celodnevni program na polju kriptovaluta i razvoja servisa nastalih na kriptovalutama i blokčein tehnologiji, a drugog dana smo imali priliku da čujemo najveća imena kripto zajednice iz sveta, regiona i Srbije.

Dan posvećen edukaciji je obuhvatao predavanja o ICO projektima, načinu finansiranja i njegovoj mogućoj primeni u budućim projektima. Stručnjaci iz ove oblasti su nam svojim predavnjima predočili šta je potrebno činiti kako bismo bili uspešni u oblasti kripto ekonomije.

Predavači su uspešni kripto onlajn preduzetnici, regulatori, rudari kriptovaluta, pravni savetnici, kao i ICO savetnici. Edukaciju je započeo Nikola Krstić iz DiploFoundation-a, predavanjem pod nazivom “Don’t trust, verify”, u kome smo saznali nešto više o procesu stavljanja informacija ili žiga na blokčein i njegovo povezivanje sa verifikacijom na svom sajtu. Učesnici su mogli da isprobaju ovaj proces uz pomoć open source alata.

Aleksandar Matanović, osnivač našeg jedinog servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta - ecd.rs, održao je predavanje na temu čuvanja kriptovaluta na kom je uputio na najbolje hardverske i softverske alate tome namenjene. ECD tim je prisustvovao dešavanju, pružajući priliku ljudima da iskuse korišćenje dvosmernog automata za kriptovalute.

Ivan Bjelajac, predsednik Srpske blokčein inicijative, objasnio nam je kako izgleda izgradanja jednog ICO projekta u Srbiji. Miljan Radanović, vlasnik i generalni direktor IT kompanije Positive, podučio nas je kako da od rig-a napravimo stabilnu mašinu za rudarenje. Pravne regulative oko kriptovaluta i onlajn poslovanja su nam predočili advokati Žarko Ptiček i Željka Motika. Za kraj smo čuli panel na temu budućnosti kriptovaluta na kom su govorili Mlađen Merdović i Arvin Kamberi, predsednik i potpredsednik Bitcoin Asocijacije Srbije, zajedno sa Aleksandrom Matanovićem.

U nedelju, 6. maja, konferencija je otvorena panelom o perspektivi regiona u oblasti kriptovaluta i blokčein inicijativa. Vlaho Hrdalo i Luka Klancir, iz hrvatske Udruge za blokchain i kriptovalute, podelili su u razgovoru sa Arvinom i Aleksandrom svoje viđenje o regionalnoj perspektivi, kao i regulatornim okvirima.

Zatim je usledilo sažeto, ali veoma interesantno predavanje ‘Network aware objects’ specijalnog gosta iz Kalifornije, Krega Selarsa. Kreg Selars predvodi razvoj globalnih inovacija na bitkoin blokčeinu kao glavni tehnički rukovodilac u Omni Fondaciji uz dodatne uloge kao suosnivač, tehničar, rukovodilac projekata, direktor i savetnik u nekoliko blokčein projekata i kompanija, uključujući Omni, Tether, vAtomic, Bitfinex, Usung, Fuzo, Factom, Synereo, Tau Chain i MaidSafe Fondaciji. On je stigao u Srbiju da podrži Global Sun Foundation, prvu humanitarnu organizaciju koja se finansira kripto fondovima. Nešto više o njoj i planovima za budućnost u Srbiji saznali od Emilije Ivančajić i Miloša Tomića.

Potom je Vitomir Jevremović predstavio svoju VR ALL ART platformu za prezentaciju umetnosti putem virtualne stvarnosti, mobilnu aplikaciju i AllArtCoin - kriptovalutu zasnovanu na pametnim ugovorima koja se koristi za trgovanje umetninama.

Usledio je novi panel na temu Sajber bezbednosti. O načinima obezbeđivanja sigurnosti, radu na borbi protiv visokotehnološkog kriminala i svih problema koji tu nastaju govorili su Sava Savić, pomoćnik ministra u MTTT Republike Srbije, Vladimir Radunović, direktor CyberSecurity programa nevladine institucije DiploFoundation, i Dragoslav Stanižan, rukovodilac Službe za informacionu bezbednost i tehnologije - RATEL.

Stefan Dejanović, osnivač firme OCTA IT i savetnik za sprovođenje ICO projekta Climate Futures, zasnovanog na blokčein platformi 1PLANET, približio nam je njihovu viziju u vezi sa očuvanjem planete. Za kraj, čuli smo od Nikole Tomaševića iz FourLegal-a o pravnom procesu za uspešno startovanje poslovanja u ovoj oblasti.

Ovogodišnje okupljanje Bitcoin asocijacije Srbije je imalo više predavača nego prethodno, trajalo je dva dana, sve je bilo na višem nivou i organizovanije nego prethodne godine, ali nije bilo dovoljno publike. Nadamo se da će okupljanje sledeće godine privući veći broj posetilaca na zadovoljstvo celokupnog kripto ekosistema.