Ponedeljak, 3. septembar: kripto tržišta su danas mešovita, sa rasprostranjenim korekcijama u manjoj meri, pokazuju podaci sa Coin360.

Market visualization from Coin360

Vizuelni prikaz tržišta sa Coin360

Bitkoinom (BTC) se trguje za oko 7.255 dolara u vreme pisanja, sa padom manjim od jednog procenta na dan, kako bi učvrstio svoje nedavne dobiti, prema indeksu cene bitkoina sa Cointelegraph-a.

Nakon što je povratio stopu od 7.000 dolara 31. avgusta, glavni novčić je stabilno rastao do veće cene, sada naginjući ka 7.300 dolara. Bitkoinom se trguje za 525 dolara više u poređenju sa cenom od pre sedam dana, čime je ostvario nedeljnu dobit oo 8,32%. Bitkoin je sada u zelenom, sa rastom od 3,62%.

Bitcoin’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoina. Izvor: CoinMarketCap

Itirijumom (ETH) se trguje za oko 287 dolara u vreme pisanja, sa padom od 2,27% na dan. Nakon nestabilne sedmice, glavni altkoin juče je bio blizu cene od 300 dolara - dostigavši 298,32 dolara - ali danas nije uspeo da se probije.

Prošle nedelje izveštaji o tome da Chicago Board Options Exchange (CBOE) planira da lansira ETH fjučerse do kraja 2018. jedva da su poremetili njegovu cenu, iako je itirijum ipak zabeležio rast u toku jedne sedmice na tržištu. Na nedeljnom grafikonu, itirijum je sada u porastu solidnih 5,15%, a sa mesečnim gubicima od 29,86%.

Ethereum’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene itirijuma. Izvor: CoinMarketCap

Prvih 10 novčića na listi CoinMarketCap-a beleže neznatne procentualne promene - i zelene i crvene - u opsegu od 1-2%. Izuzetak je Monero (XMR), koji je sada rangiran na 10. mestu po tržišnoj kapitalizaciji, koji je u porastu za 8,34% i trguje se za 130,63 dolara u vreme pisanja. Posle kratkog pada do 97 dolara 30. avgusta, Monero je zabeležio oštar uspon tokom poslednjih nekoliko dana.

Monero’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene monera. Izvor: CoinMarketCap

Bitkoin keš (BCH) je donekle učvrstio svoje glavne septembarske dobitke, u padu je svega 2,36% na dan i trguje se za 624 dolara u vreme pisanja. Nakon nepomične nedelje gde je kružio oko 560 dolara u vreme pisanja, BCH je dobio veliki podsticaj u cenovnom učinku nakon uspešno obavljenog “stres testa” 1. septembra.

Bitcoin Cash’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene bitkoin keša. Izvor: CoinMarketCap

Dogekoin (DOGE) pretrpeo velike gubitke tokom jučerašnje tržišne korekcije kada je izgubio skoro 20% na dan. DOGE je danas u porastu za 2,2% i trguje se za oko 0,0051 dolara u vreme pisanja.

Od 30. avgusta, altkoin je skočio nagore, pa čak i nakon jučerašnjeg pada zapečatio je dobit od 112% na nedeljnom nivou. Kripto komentatori pripisivali su izuzetne cenovne performanse DOGE-a predstojećem razvoju infrastrukture za projekat pod nazivom Dogethereum, čiji će se demo održati 5. septembra.

Dogecoin’s 7-day price chart

Nedeljni grafikon cene dogekoina. Izvor: CoinMarketCap

Ukupna tržišna kapitalizacija svih kriptovaluta iznosi oko 236,5 milijardi dolara u vreme pisanja, sa rastom od skoro 18% na nedeljnom grafikonu.

7-day chart of the total market capitalization of all cryptocurrencies

Nedeljni prikaz ukupne tržišne kapitalizacije svih kriptovaluta sa CoinMarketCap-a

Danas, 3. septembra, iPR Daily - medijski servis specijalizovan za intelektualnu svojinu - objavio je izvještaj koji je otkrio da su kineski gigant za onlajn kupovinu Alibaba i tehnološki konglomerat IBM na vrhu globalne liste po podnescima za blokčein patente. Izveštaj je dalje pokazao da su Mastercard, Banka Amerike i Narodna banka Kine (PBoC), globalni lideri u patentiranju inovacija vezanih za blokčein.

 

Pripremio: Aleksandar Bondžulić