Policija u Mumbaju u Indiji, otkrila je grupu navodno umešanu u kripto prevaru koja je prikupila oko milijardu rupija (skoro 17 miliona dolara), izveštava lokalni mediji The Times of India 17. februara.

Slučaj je navodno doveo do zamrzavanja nekoliko računa u zemlji i hapšenja četiri osobe - Sandžej Sontake, Radžnikant Kumavat, Alpeš Barodia i Kirankumar Pančšara. Prema pisanju lista The Times of India, policija takođe traži petog osumnjičenog, Ašok Gojal, koji je navodno odigrao ključnu ulogu u prevari.

Žalbu koja je dovela do četiri hapšenja podneo je stanovnik indijskog grada Surata, Umeščand Džain, koji je tvrdio da su mu osumnjičeni ukrali 10,2 miliona rupija (oko 145.000 dolara).

U člancima se navodi policijski inspektor Sunil Džadhav koji objašnjava šemu:

“Optuženi su održavali sastanke u Mumbaju, Suratu i drugim delovima Gudžarata i namamljivali ljude da ulažu svoj teško zarađeni novac obećavajući da će ga za dva meseca udvostručiti. U početku, banda je isplatila nekoliko investitora da privuku više ljudi, a zatim su prestali. Njihova namera je bila da prevare.”

Prema izveštaju, grupa je pre godinu dana lansirala kriptovalutu pod nazivom "Cashcoin", koju su potom prodali investitorima, obećavajući im da će udvostručiti svoje investicije.

Prekršaji registrovani od strane gradskog kriminalističkog ogranka lokalnih policijskih snaga navodno su prevara, kršenje poverenja i kriminalna zavera.

Advokati optuženih tvrde da su oni nevini i da su pogrešno optuženi.

Prošlog meseca, indijska policija je takođe uhapsila saradnika grupe koja je optužena za kripto prevare od 5 milijardi rupija (oko 71,6 miliona dolara).

Izveštaj objavljen od strane kompanije Chainalysis u januaru otkrio je da je vrednost itirijuma (ETH) ukradenog preko prevare dostigla 36 miliona dolara u 2018-oj, što je više nego duplo u poređenju sa 2017-om.