Policijski nadzornik iz Gujarata u Indiji uhapšen je u vezi sa navodnim kidnapovanjem i iznuđivanjem bitkoina od strane jednog biznismena, zbog čega je deset policajaca već optuženo - izveštava nas Hindustan Times (ponedeljak 23. april).

Indijski biznismen Sajleš Bat prijavio je da su ga policajci tukli, iznuđivali novac od njega, a potom ga kidnapovali i zadržali u zatvoru dok nije platio dodatnu otkupnu sumu u kriptu. Vrednost kripta za koju se navodi da mu je iznuđena je oko 2 miliona dolara.

Nadzornik Jagdiš Patel, uhapšen je u svojoj zvaničnoj rezidienciji u Amreli pre dve noći i biće "ispitivan zajedno sa optuženim policijskim inspektorom Anantom Patelom", sudeći po jednom policijskom službeniku - navodi Hindustan Times. Prethodni izveštaji o Batovoj tvrdnji ukazuju da je inspektor Patel pobegao, ali Hindustan Times dodaje da je on od prošle nedelje u zatvoru.

U vezi sa ovim slučajem, još tri policajca i jedan advokat su uhapšeni, prema navodima Hindustan Times-u.

List piše da će verovatno biti ispitivan i bivši član političke partije "Gujarat Parivartan Party", Nalin Kotadija. Bat je je imenovao Kotadiju koji ga je pritiskao da prihvati zahtev za otkupom svoje slobode.

U većem slučaju krađe u Indiji, indijska kripto berza Coinsecure je prijavila gubitak od oko 485 bitkoina (oko 4,4 miliona dolara po trenutnoj vrednosti bitkoina) zbog navodnog "neprofesionalnog" ponašanja zaposlenog radnika.


 

Pripremio: Bojan Zečević