Odbor za hartije od vrednosti i berze Indije (SEBI) je organizovao ture do drugih država kako bi njeni zvaničnici mogli da izučavaju kriptovalute i ICO projekte, stoji u zvaničnom izveštaju za 2017-18.

Indijski regulator je objavio da su zvaničnici već imali “obrazovne ture” kako bi izučavali kriptovalute i ICO projekte u japanskoj Agenciji za finansijske usluge (FSA),  britanskom FCA i švajcarskom FINMA.

Ova putovanja su navodno pomogla zvaničnicima da “se upoznaju sa internacionalnim regulatorima kako bi bolje razumeli sistem i njegove mehanizme”, stoji u dokumentu.

Ovo nije prvi put da indijski zvaničnici pokazuju interest za to kako su druge države pristupile kriptovalutama. Na primer, Rezervna banka Indije (RBI) je takođe objavila svoj zvanični izveštaj za 2017-18. u kome vlasti ukazuju na različite regulative za kripto širom sveta, fokusirajući se na Japan i Južnu Koreju.

Kao što je Cointelegraph objavio 30. avgusta, citirajući godišnji izveštaj, RBI trenutno razmatra mogućnost izdavanja kriptovalute iza koje će stajati nacionalna valuta rupija.

Izveštaj SEBI-ja dolazi posle kontraverzne odluke od strane RBI 5. jula ove godine kada je izdata zabrana bankama da posluju sa kriptovalutama.

Indijski vrhovni sud je potvrdio odluku RBI do saslušanja u julu, koje je posle odloženo za 11. septembar. Sud je takođe odlučio da ne pruži pomoć onima na koje je zabrana uticala.


 

Pripremio: Stevan Kostić