Jedan zvaničnik indijske opozicione stranke, Indijskog nacionalnog kongresa (INC), zatražio je istragu o “velikoj bitkoin prevari", izveštava Hindu 5. jula. Prevara navodno uključuje vođe vladajuće partije Bharatiia Janata (BJP).

Viši član INC-a Shaktisinh Gohil tvrdio je da su funkcioneri BJP-a bili sakriveni u "višeslojnoj" prevari za pranje novca, za koji tvrdi da je Odeljenje za krivične istrage (CID) Gujarata procenilo na oko 723 miliona dolara. Hindu navodi da je INC tražio da Vrhovni sud prati zvaničnu istragu u vezi s tim.

Gohil je rekao da su članovi BJP-a koristili bitkoin (BTC) za "prikrivanje" pranje novca i iznudu. Prema navodima Gohila, prevara je otkrivena  u aprilu, kada je indijski biznismen i građevinac Sailesh Bhatt podneo žalbu protiv policije Amreli u Gujaratu, tvrdeći da su iznuđivali 200 bitkoina (oko tadašnjih 2 miliona dolara) i tražio oko 4,6 miliona dolara u gotovini.

Bhatt je naveo da je zvaničnik BJP-a i bivši član zakonodavne skupštine (MLA) Nalin Kotadiia vršio pritisak na njega da isplati otkupninu. CID je kasnije pokrenuo istragu, u kojoj je nekoliko zvaničnika bilo uhapšeno, uključujući nadzornika Amreli okruga - policajca Jagdisha Patela.

Kotadiia je od tada pobegao, a na zahtev CID-a proglašen je počinocem. Tužilaštvo tvrdi da od Kotadiia "nema ni traga" čak i nakon što je izdat nalog za njegovo hapšenje. Gohil je rekao da "ako bude uhapšen, on će otkriti dokaze koji će izložiti vodeće članove BJP-a u državi".

Gohil je optužio vladu Modija da zatvara oči na ovu navodnu prevaru, rekavši: "Intrigantno je da Vlada Modija šalje ... vlstima da procesuiraju  Gujartove predstavnike kao i Karnataka kandidate za poslanike tokom izborne kampanje. Ali se ne trude da istražuje "veliku bitkoin prevaru".

Kongresni komitet Gujarat Pradeš sugerisao je u nedavnoj objavi na tviteru da vlada odbija da istražuje slučaj kako bi se "zaštitila".
 

Pripremila: Majda Petrović