Indijski mediji su u ponedeljak 27. avgusta sugerisali da centralna banka želi da poboljša svoje razumevanje kriptovaluta i blokčeina, navodno imenujući posebnu kancelariju pre mesec dana.

Kako prenosi Economic Times, navodeći "ljude koji su upoznati sa planovima centralne banke", jedinica se fokusira na "istraživanje" fenomena, "da proveri šta se može usvojiti i šta ne može".

Izveštaji dolaze i ako kriptovalute ostaju tabu za indijske banke nakon što je Reservna banka Indije (RBI) u aprilu zabranila servisiranje privrednih delatnosti.

Uprkos blagoj najavi da bi dozvolili tokene kriptovaluta (ali ne i same kriptovalute), zvanično odobravanje bitkoina i njegove “sorte” i dalje nedostaje.

Prema neimenovanim izvorima, međutim, postoje znaci da će se ova perspektiva promeniti.

"Kao regulator, RBI takođe mora istražiti nova područja koja se pojavljuju kako bi proverila šta se može usvojiti i šta ne može", Economic Times ih navodi:

"Centralna banka mora biti na vrhu da stvori propise. Ova nova jedinica je na eksperimentalnoj osnovi i evoluiraće vremenom."

Indija bi dodatno približila svoje stavove iranskim, ublažavanjem svojih stavova, a centralna banka je nagoveštavala ove koncepcije tokom vikenda i da će razmotriti svoju kontinuiranu zabranu kriptovaluta sa povoljnijim ishodom.

 

Pripremila: Majda Petrović