Saslušanje Vrhovnog suda Indije o zabrani poslovanja centralne banke sa kriptovalutama, prvobitno zakazano za 20. jul, pomereno je za septembar, prema tviter objavi tima indijskih advokata koji su uključeni u regulatorne analize kriptovaluta.

Početkom aprila ove godine primenjena je zabrana poslovanja sa kriptovalutama od strane centralne banke Indije (RBI) i zabranjuje lokalnim bankama pružanje usluga bilo kom licu ili preduzećima koja se bave kriptovalutama.

Tvit od 19. jula ističe da je Vrhovni sud saslušao "ograničene argumente" u ime Internet & Mobile asocijacije Indije (IAMAI) i RIB-a, ali zbog "nekoliko drugih" koji nisu odgovorili na peticiju, krajnji argumenti će biti predstavljeni 11. septembra 2018.

Sredinom maja, Vrhovni sud je potvrdio zabranu RBI-a do julskog saslušanja i odlučio da se ne odobri privremena pomoć onima na koje se zabrana odnosi.

Rok za sprovođenje zabrane upravljanja nalozima kriptovaluta istekao je 5. jula. Od tada, indijski građani nisu bili u mogućnosti da kupuju i prodaju kriptovalute na berzama, a berze kriptovaluta i kompanije koje posluju kriptovalutama ne mogu da dobiju kredite od banaka u Indiji.

Takođe, u julu, anonimni izvor iz vlade je preneo da indijski regulatori mogu da tretiraju kriptovalute kao robu, a ne da uvode potpunu zabranu.

 

Pripremio: Nikola Mosurović