Venecuela će dati Indiji popust od 30% na kupovinu sirove nafte, ali samo ukoliko Indija bude koristila državnu kriptovalutu petro - objavljeno je 29. aprila u članku lokalnog indijskog portala Standard.

Vesti o popustu dolaze od strane direktora kripto berze Coinsecure, Mohita Kalre, koji je naveo za Standard da je ponudu prošlog meseca predstavio tim iz venecuelanskog blokčein odeljenja u Indiji.

"Oni idu u reazličite zemlje i daju ponude. Ponuda koju su dali vladi Indije glasi: kupite petro, a mi ćemo vam dati 30% popusta na kupovinu nafte."

Biznis Standard izveštava da će Coinsecure prodati petro Indiji nakon pregovora sa venecuelanskim blokčein timom. Prema Kalri, Coinsecure će takođe obezbediti "white label" berzansko rešenje za Venecuelu, što znači da će svi kripto trgovci biti u mogućnosti da trguju na njihovoj berzi.

"To bi bilo vođeno pod njihovim brendom, ali mi ćemo biti u pozadini. Planiramo da im obezbedimo 10-15 kripto igrača."

Venecuelanski zvaničnik "ukazuje da je dobio odgovor od privatnog sektora u Indiji", napominje biznis Standard.

Petro, koji je pokrenut 20. februara u pretprodaji koja se završila 19. marta, postavio je mnoga pitanja širom sveta o njegovoj upotrebi u globalnoj ekonomiji, posebno ako uzmemo u obzir ekonomske sankcije koje su Venecueli nametnute.

Biznis Standard napominje da je petro navodno sakupio više od 3,8 milijardi dolara, gde je više od 127 zemalja učestvovalo u pretprodaji.


 

Pripremio: Bojan Zečević