Indijski vladin panel je, navodno, predložio novi zakonski okvir u dogovoru sa centralnom bankom Indije, Rezervna banka Indije (RBI), koji u potpunosti zabranjuje kriptovalute u zemlji, preneo je CNBC TV18 6. decembra.

U članku se navodi neimenovani izvor koji napominje da je "na panelu kategorički rečeno da se sve takve valute tretiraju kao nezakonite" i da se "bilo koja vrsta aktivnosti kod takvih valuta treba tretirati kao nezakonita."

CNBC TV18 napominje da je indijska vlada kreirala panel za stvaranje "normi" za digitalne valute - na čelu sa Sekretarom odseka za ekonomska pitanja (DEA) Sabaš Čandra Garg - koji je podneo svoj izveštaj indijskom ministru finansija Arunu Jaitlej-u.

Debata o legalnosti kripta je počela u aprilu ove godine, kada je RBI izjavila da više neće pružati usluge osobama ili pravnim licima koja su uključena u kripto. Kao odgovor na zabranu, jedanaest kripto povezanih preduzeća podnelo je tužbu protiv banke u Vrhovnom sudu u zemlji, a pravni ishod još uvek nije jasan.

Kao što je izveštavao Cointelegraph u novembru, indijska vlada takođe radi na regulaciji kriptovaluta i očekuje se da bude završena ovog meseca.

Sadašnja klima nije uopšte prijateljska prema kripto entuzijastima u Indiji. Takođe u novembru, vlasnici prvog bitkoin Indijskog "bankomata" uhapšeni su zbog krivičnih prijava.

Iako optužbe nisu otkrivene, lokalni mediji su objavili da uključuju kriminalnu zaveru, varanje i falsifikovanje. Vlasnici su takođe bili suosnivači prve kripto berze u zemlji, Unocoin.

Istovremeno, jedna od vodećih svetskih revizorskih kompanija, Ernst & Young (EY), najavila je da zapošljava 2.000 u Indiji. Cilj je proširiti svoje digitalne usluge, uključujući veštačku inteligenciju (AI) i blokčein aplikacije.


Pripremio: Nikola Tasić