Indijska vlada radi na nacionalnoj blokčein strategiji kako bi proširila usvajanje tehnologije u zemlji.

Kako je izvestio India Times 27. novembra, indijsko Ministarstvo za elektroniku i informatičku tehnologiju (MeitI) saopcštilo je da prepoznaje potencijal blokčein tehnologije i potrebu za razvojem zajedničke infrastrukture za obavljanje povezanih slučajeva korišćenja. Ministarstvo je dodalo da radi na „Nacionalnom okviru za blokčein“.

Državni ministar za razvoj ljudskih resursa, komunikacije i elektronike i IT Sanjai Dotre je istakao sposobnost i potencijal blokčeina u sektorima kao što su upravljanje, bankarstvo, finansije i sajber-sigurnost, između ostalih.

Indijske države već razvijaju blokčein politiku

Cointelegraph je ranije objavio da indijska država Tamil Nadu radi na državnoj politici za blokčein tehnologiju i veštačku inteligenciju. Očekuje se da će blokčein i AI politike Tamila Nadua uspostaviti osnovna pravila o tome kako državna vlada može primeniti nove tehnologije za pružanje usluga i rešavanje pitanja upravljanja.

Ranije ove godine, država Južne Indije Telangana takođe je objavila nacrt inicijative blokčein politike, koja ima za cilj uspostavljanje ekosistema za blokčein startape i istraživačke institute. Inicijativa, kako se izveštava, ima poseban fokus na projektima koji rade na razvoju blokčein aplikacija za bankarski i finansijski sektor, farmaceutiku, logistiku i rešenja za vladin sektor.

Stav Indije prema kriptovalutama

Iako je Indija možda pro-blokčein, njen stav prema kriptovalutama očigledno je neprijateljski. U julu je indijska vlada predložila nacrt zakona pod nazivom „Zabrana kriptovaluta i regulisanje zvaničnih digitalnih valuta“, koji namerava ne samo da uvede potpunu zabranu upotrebe kriptovaluta u Indiji, već i da uvede „digitalni rupij“ kojeg je izdaje centralna banka zemlje, Rezervna banka Indije.