Indijsko ministarstvo finansija tvrdi da su bitkoin i druge digitalne valute ”poput Ponzi šeme” i da bi investitori trebalo da posvete dodatnu opreznost kada ulažu u njih, navodi se u saopštenju od petka.

Ministarstvo je dodalo da kriptovalute nemaju “suštinsku vrednost”, kao i to da nisu podržane od bilo kojeg sredstva i špekulacija je jedini razlog zašto njihove cene i dalje rastu.

U svojom saopštenju, Ministarstvo je ponovilo da postoji stvaran i povećan rizik od investicionog balona na tržištu kriptovaluta koji je sličan Ponzi šemama. Ovo može dovesti do trenutnog i produženog pada kada investitori, naročito potrošači na malo, mogu izgubiti sav svoj teško zarađeni novac.

Deo saopštenja glasi:

“Postoji stvaran  i povećan rizik od investicionog balona koji se vidi u Pozni šemi, što može rezultirati iznenadnim i produženim nepogodnostima kojima izlažu svoje investitore, naročito maloprodajne potrošače koji bi izgubili teško zarađeni novac. Potrošači moraju biti upozoreni i izuzetno oprezni da ne bi ostali zarobljeni u takvim Ponzi šemama.”

Vlada Indije tek treba da uvede propise koji pokrivaju digitalno tržište valuta, ali već je stvorio interdisciplinarni odbor za istraživanje i razvoj regulatornog okvira za taj sektor.

Članovi odbora uključuju centralnu banku države, Rezervnu banku Indije (RBI).

U međuvremenu, indijski Vrhovni sud je u novembru uputio poziv vladi da započne izradu regulatornog okvira za "kontrolu tokova bitkoina" u zemlji.

Uprkos svom poslednjem upozorenju, ministarstvo finansija nije sprovelo potpunu zabranu trgovanja virtuelnim valutama i nije najavilo nikakve mere koje će ograničiti usvajanje i trgovinu digitalnim valutama u Indiji.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić