Anastasija Emanuel, direktorka Indegogo-a za Evropu, nagovestila je da kompanija može početi da prihvata bitkoine u bliskoj budućnosti. Čak i sam nagoveštaj će imati pozitivan uticaj na razvoj kriptovaluta.

Indiegogo je poznata crowdfunding platforma, koja pomaže milionima kompanijama i startapima da prikupe sredstva za realizaciju svojih ideja. Glavna ideja Indiegogo-a je da se demokratizuje proces finansiranja kompanija. Anastasija je izjavila za Cointelegraph:

“Ljudi žele da budu deo kompanije koju finansiraju. Mnogo je uzbudljivije investirati u lokalnu piceriju nego investirati u banke koje daju niske kamatne stope.“


Ovakva platforma, koliko god interesantna i korisna bila, nosi određene rizike, jer ne postoje garancije da će pristalice kampanja dobiti svoja sredstva nazad ukoliko nešto krene naopako. Zbog toga, neophodno je da postoji odgovarajući pravni okvir. Anasatasija je dodala:

Regulative su veoma važne. Takođe je važno da pravnici razumeju ceo potencijal crowdfunding-a. Ove kompanije će sakupiti mnogo novca i uposliti mnogo ljudi. To je dobra stvar za ekonomiju. Zato je važno da sistem ne bude ugušen regulativama.“

Još jedan problem sa kojim se Indiegogo suočava, kao što to čini i svaki drugi internet projekat, su prevare. Međutim, Anastasija je i dalje optimistična po tom pitanju. Ona kaže da je veoma teško izvesti prevaru bilo kog tipa, jer kompanija ima jake mehanizme zaštite, koji su sačinjeni i od ljudskih i digitalnih faktora.

Anastasija nastavlja:

“Crowdfunding neće poremetiti finansijske institucije, ali će učiniti ljude pametnijima.“

Kompanija konstantno traži inovacije, tako da se sa sigurnošću može pretpostaviti da će prihvatiti i Bitcoin. Anastasija je zaključila:

“Moguće. Ali prvo da pokušamo da dobijemo i uplate iz Evrope.“