Indija predlaže ideje o tome kako da integriše bitkoin u zakonske okvire, pošto se zabrana ispostavila kao nepopularna opcija. Čini se da se porez na robu i usluge može ublažiti.

U poslednjih nekoliko meseci indijski zvaničnici su razgovarali o pravnom okviru u kojem je najbolje integrisati digitalne valute u svoje zakonodavstvo. Operativna grupa je radila na utvrđivanju zakonitosti stvari kao što je Bitkoin prema zakonu u Indiji, jer je nekada bilo zamišljeno da se zabrani potpuno kao valuta.

Sada, međutim, izveštava se da su porezi verovatni način za legalizaciju kriptovaluta, ali i uticaj na njihov rast kao decentralizovanih alternativnih valuta.

Odbor koji će nadgledati  bitkoin i njegove povezane digitalne valute biće u nadležnosti Komisije za hartije od vrednosti i menjačke poslove Indije (SEBI).

Ovaj odbor se nada da će tretirati digitalne valute na sličan način kao zlato; trgovaće na registrovanim menjačnicama i time promoviše plaćanje poreza.

Ovo će omogućiti odboru da kontrolišu spiskove transakcija kako bi se zaustavile štetne upotrebe kao što su pranje novca, finansiranje terorizma i trgovina drogom.

Kompromis

U Indiji se diskutovalo o zabranjivanju digitalnih valuta i to je odbačeno. Radna grupa je razmotrila alternative koje će vladi omogućiti neku vrstu zakonskog okvira kako bi omogućili nadgledanje ekosistema nad anonimnom valutom.

Jedan od zvaničnika naveo je za The Hindu Publication-u:

"Zabrana će dati jasnu poruku da su sve srodne aktivnosti nezakonite i da će omesti one koji su zainteresovani za preduzimanje špekulativnih rizika, ali je istaknuto da će se sprečiti prikupljanje poreza na dobitke učinjene u takvim aktivnostima i da će regulisanje valute umesto toga podstaći blokčein tehnologiju, podstaći razvoj nadzora ekosistema (koji prati pravne aktivnosti i može takođe pomoći u praćenju ilegalnih aktivnosti) i promovisanju formalnih poreskih osnovica."

Ovo je samo jedna od ideja koja se iznosi u javnost, a druga ideja je da se uzme manje regulisan i kontrolisan stav, prebacujući kompletan rizik na korisnika.

U ovom slučaju, kriptovalute neće biti priznate od strane vlade, a svi povezani rizici će padati na one koji ih koriste, ali će se razmotriti sve ilegalne aktivnosti koje se sprovode kroz njih.

Međutim, blokčein tehnologija će se promovisati i prikazivati u posebnom svetlu u odnosu na digitalnu valutu koju podržava.