Indija brzo postaje vrelo nezakonitih bitkoin aktivnosti. Vlasti su okrile udruženu grupu koja je koristila Darknet i bitkoine kako bi razvila trgovinu drogom.

Aktivnosti praćene nekoliko meseci

INCB (Indias Narcotics Control Bureau – Indijski biro za suzbijanje narkotika) prvo je otkrio 2 trgovca drogom koja posluju van Indije, međutim, kasnije je otkriven još jedan. Prioriteti INCB-a su otkrivanje nezakonitih aktivnosti kao i zaplena bitkoina. Vlasti očekuju da će konfiskovati više od 500 bitkoina od jednog od prodavaca.

“Ovo je prvi put da otkrijemo trgovce drogom koji su koristili Darknet i bitkoine za svoje operacije“, rekao je direktor biroa za suzbijanje narkotika, RP Batnaga.

„Biro je do sada tokom istraga zaplenio najrazličitija sredstva, od novca do nepokretne imovine, međutm, bitkoini do sada nisu bili predmet oduzimanja“, rekli su izvori iz biroa.

Omiljena valuta na Darknet-u

Bitkoin se dugo koristi na Darknetu, kako u legalne, tako i u nelegalne svrhe. Tokom protekle godine, altkoini poput Monera su bili omiljena valuta na Darknet-u zbog svojih karakteristika. Pre samo 2 meseca, nagli skok koriščenja Monera na Darknet-u izazvalo je rast cene valute sa 2 na 10 dolara.