Investitori i trgovci smatraju da je zlato najsigurnija investicija. Međutim, Indija ima u planu da zabrani uvoz zlata u narednih nekoliko meseci.

Indija je jedan od najvećih uvoznika zlata na svetu, sa uvozom od 700 tona zlata godišnje. Stručnjaci kažu da je potražnja za zlatom u Indiji veća od potražnje za svim ostalim sredstvima za očuvanje bogatstva ili rezervnim valutama.

Međutim, kao što smo prethodno napisali, u planu je zabrana uvoza zlata.

Kirag Takar, direktor Amrapali Group, je izjavio:

“Primetna je potražnja za nakitom zbog sezone venčanja i nižih cena. Ali, zakonska ograničenja će biti teška za industriju zlata u bliskoj budućnosti.“

Vlada Indije je nagovestila da će izdati zabranu uvoza zlata nakon povlačenja iz upotrebe novčanica od 500 i 1.000 rupija.

Sledi šok tržišta

Indija je demonetizovala 2 banknote kako bi redukovala korupciju i pranje novca u regionu. Budući da će se korumpirane organizacije okrenuti drugim sredstvima kako bi čuvale svoje bogatstvo, vlasti će se sada okrenuti zlatu, pošto smatraju da je to sledeći logičan korak.

Nigam Arora, ekspert za finansije i osnivač Arora Report-a, izjavila je da će zabrana uvoza zlata dovesti do šoka na tržištu sličnog onom šoku koji je izazvala odluka američkog predsednika Niksona da ukine zlatni standard 1971. godine.

Ukoliko zabrana na uvoz zlata bude nametnuta, potražnja za drugim sredstvima za čuvanje bogatstva će se značajno povećati. Jedino globalno dostupno sredstvo sa dovoljno velikom likvidnošću je bitkoin. Kod bitkoina se već osetio skok cene nakon denominacije banknota u Indiji. Šta se može desiti sa bitkoinom nakon uvođenja zabrane na uvoz zlata?