Vrhovni sud Indije pozvao je vladu da odgovori na peticiju koja poziva na regulisanje korišćenja vodeće kriptovalute u zemlji, bitkoin.

Peticija zahteva da se digitalna valuta može iskoristiti za izvršenje prekograničnih transakcija kojima je nemoguće ući u trag, čineći ga privlačnim sredstvom za izbegavanje poreza i rensomver napadima.

Prema izveštaju indijskog lista Hindu,sredinom novembra 2017. Godine, tri sudije Vrhovnog suda su uputile obaveštenje indijskoj centralnoj banci, regulatoru tržišta, poreskoj službi i drugim odgovornim službama, zahtevajući od njih da odgovore po pitanju peticije.

Deo peticije glasi:

"Nedostatak bilo kakvog konkretnog (kontrolnog) mehanizma do regulatornog okvira u tom pogledu ostavio je puno vakuma i koji je rezultirao potpunom nepreciznošću i neregulisanom trgovinom i transakcijama bitkoina (kripto novca)."

Ostale tačke peticije

Na osnovu peticije,korisnici bitkoina u Indiji su u stalnom porastu. Dalje, tvrde da razmene bitkoina u zemlji vrši 2.500 korisnika dnevno i oko 500.000 indijskih građana već poseduje bitkoin. Ovi događaji mogu negativno uticati na tržišnu vrednost drugih roba u zemlji.

Peticija je, takođe, navela neke od aktivnosti koje su preduzele druge zemlje u vezi sa bitkoinom i drugim virtuelnim valutama. Među njima je i kampanja protiv kriptovalutnih menjačnica u Kini i potez ruske vlade da blokira bitkoinove veb stranice.

Zbog ovih radnji, peticija je pozvala Vrhovni sud da interveniše i zatraži od vlade da hitno odluči kako će pristupiti ovom pitanju.

Stav indijske vlade o bitkoinu

Vlada Indije praktično je usvojila stav "čekaj-i-vidi" po pitanju digitalne valute.

U aprilu 2017. stvorena je komisija za proučavanje bitkoina i drugih kriptovaluta i kako ih najbolje regulisati. Međutim, nisu uspeli preduzeti konkretne korake za regulisanje virtuelnih valuta.


 

Pripremio: Nenad Ćurčić