Trgovci kriptovalutama nezadovoljni su regulatorima u Indoneziji nakon što je bitkoin (BTC) brokerima sada potrebno više od 70 miliona dolara za pokretanje trgovine fjučersima. Prenose lokalne vesti na engleskom jeziku Jakarta Post 14. februara.

Nakon novih propisa koji su stupili na snagu u oktobru prošle godine, platforme za trgovanje koje žele da ponude instrumente zasnovane na kriptovalutama mogu to učiniti, dok upotreba kriptovaluta ostaje zabranjena.

Međutim, u iznenađujućem dodatku konačne odluke, te platforme za trgovanje moraju imati minimalni kapital od 1 triliona rupija (71,17 miliona dolara).

To nadmašuju ekvivalentni kapital koji je potreban za početak trgovanja tradicionalnim robama, što je 2,5 milijarde rupija (178,000 dolara).

Dodatak se pojavio prošle sedmice, čiji je autor Regulatorna agencija za trgovanje robnim fjučersima, poznata i kao Bappebti.

Prema Oscaru Darmavanu, izvršnom direktoru lokalne kripto menjačnice Indodax, uključeni iznosi su čak i veći od troškova otvaranja ruralne banke. Propisi, rekao je on Rojtersu, efektivno guše rast industrije, jer nijedan fjučers nije pokrenut od legalizacije ovog alata.

Indonezija je nedavno pokazala vrlo konzervativni pristup kriptovalutama. U junu 2018. godine, regulator finansija u zemlji je odobrio kripto trgovanje kao trgovanje roba na berzi u Indoneziji.

Potpuna blokada za upotrebu bitkoina za isplate iz centralne banke u Indoneziji stigao je u decembru 2017. godine, nekoliko sedmica pre nego što je kriptovaluta pogodila svoju najvišu cenu u dolarima od oko 20.000 dolara.

 

Pripremila: Majda Petrović