Većina Evropljana veruje da se kriptovalute mogu potrošiti u većini trgovina, pokazali su rezultati istraživanja koje je sprovela ING banka i objavljeno je 18. septembra.

Kriptovalute možete potrošiti u većini prodavnica?

Istraživanje, u kome je 15.000 Evropljana iz 15 različitih zemalja odgovaralo na pitanja o kriptovalutama, je otkrilo da 51% ispitanika veruje da se kriptovalute mogu potrošiti u većini prodavnica.

Kriptovaluta, naravno, nije prihvaćena u većini prodavnica, osim ako se nalazite u „Bitkoin gradu“ kao što je Arnhem u Holandiji, na primer, ili negde u Japanu. Mapa veb lokacija prodavnica kriptovaluta CoinMap trenutno pokazuje da širom sveta postoji 15.430 lokacija gde se mogu potrošiti kriptovalute.

Uz to, 82% ispitanika je tačno odgovorilo na bar jedno od pet pitanja. Štaviše, četiri od deset (41%) je imala velika očekivanja za kriptovalute, dok je otprilike svaki četvrti (23%) imao niska očekivanja. Primećeno je da trećina (32%) ispitanih ljudi veruje da su kriptovalute budućnost potrošnje na internetu.

Štaviše, više od četvrtine (27%) kaže da je otvoreno za primanje novih ponuda kriptovaluta od poznatih brendova i institucija, napominjući da imaju ideju da banke treba da ponude tekuće račune za kripto imovinu.

Još jedna četvrtina ispitanika (27%) veruje da kriptovalute kontroliše centralno telo, dok 34% veruje da nisu, dok 44% nema mišljenje o tom pitanju.

Najzad, velika većina (63%) svih ispitanih Evropljana zna da se vrednost kripto imovine neprestano menja i 73% zna da je kripto valuta vrsta digitalne valute.

Znanje o kriptovalutama je ograničeno

Autor članka u izvještaju napominje da je - iako je većina čula za kriptovalute - znanje i dalje ograničeno u javnosti.

Zanimljivo je da napominje da su „grupe sa nižim nivoom znanja težile da budu otvorenije za buduće usvajanje“.

Kako je Cointelegraph izvestio sredinom avgusta, internetsko istraživanje bankarskog giganta ING otkriva da su Austrijanci najviše skeptični prema bitkoinu (BTC) i kriptovalutama uopšte.