Holandska multinacionalna korporacija za bankarstvo i finansijske usluge ING, je potvrdila je lansiranje alatke na javnom blokčeinu Zero-Knowledge Set Mebership (ZKSM), u saopštenju za javnost u ponedeljak, 21. oktobra.

ZKSM, koji služi za poboljšanje tehnologije distribuiranog registra (DLT), kao što je blokčein, ima za cilj da obezbedi legalnost alfanumeričkih podataka bez kompromitovanja ukupne bezbednosti tog podatka.

Prema ING-u, alat omogućava blokčeinu da prihvati deo podataka koji pripadaju određenom skupu, dok ne otkriva svoje pune karakteristike.

Na primer, kako se saopštava, građanin Evropske Unije može dokazati da je iz Evropske Unije ne precizirajući svoju zemlju boravka.

“Jedan od glavnih izazova u implementaciji novog DLT-a je zaštita privatnih informacija u javnom registru, gde promene moraju biti proverene od strane svakog učesnika u mreži”. Dodaje banka u svom saopštenju.

U međuvremenu, objašnjavajući podstrek iza najnovijeg izdanja, direktor ING-a za veleprodaju bankarske inovacije Anri Vrengdenil kaže da je zajmodavac želeo da pomogne klijentima da “transformišu svoje poslovne modele”.

“Jedan od ključnih elemenata u ovom procesu je kako se baviti podacima i privatnošću. ZKSM je sledeći korak na ovom putovanju”, rekla je ona.

Banka je lansirala slične alatke u novembru 2017. godine počevši sa Zero-Knowledge Range Proof (ZKRP).