ING, holandska finasijska grupa, je objavila stvaranje novog anonimnog koncepta za investitore zvanog "Zero-knowledge range proof" ili skraćeno ZKRP (koncept kojim jedna strana (proverava) može dokazati drugoj stranci (verifikatoru) da je dati podatak istinit, bez prenosa bilo kakvih informacija osim činjenice da je izjava zaista istinita). Rizici sigurnosti i privatnosti za finansijske institucije držale su monge od njih izvan tržišta koje koristi blokčein tehnologiju.

Anonimnost je ključ

Novi koncept je dizajniran da zadrži anonimnost dok i dalje potvrđuje tačnost transakcije. ING-ov šef odseka za blokčein Marijana Gomez navodi:

"ING-ovo ZKRP rešenje je dokazalo da je deset puta efikasnije od ostalih u itirijumovoj test mreži dok se drži ista tri principa: kompletnost, ispravnost izero-knowledge."

Proces verifikacije transakcija u tradicionalnim finansijskim sistemima zahteva obimne informacije u vezi sa ugovornim stranama. Međutim, sa zero-knowledge sistemima ne zahtevaju se dodatne informacije osim proste verifikacije. Ovo čini transakciju potpuno anonimnom i potvrđenom, nešto kritično za bilo koje usvajanje mejnstrim plaćanja.

Realnost  da velike finansijske institucije počinju da razmatraju blokčein tehnologiju za interne transfere poznato je već neko vreme. Sa kompanijama poput Mastercard, American Express, Bank of America i Nasdaq exchange koje počinju da traže rešenja putem blokčeina, budućnost ove tehnologije je veoma značajna.


 

Pripremio: Bojan Zečević