Blokčein startap iz Ciriha B3i Service AG je u februaru povećao svoj kapital za 16 miliona dolara, prema nedavno objavljenim podacima iz švajcarskog komercijalnog registra.

B3i Service AG – blokčein inicijativa osnovana od strane "Blockchain Insurance Industri Initiative" B3i 2018. godine, a vodi je nekoliko međunarodnih osiguravajućih kompanija uključujući Munich Re i Swiss Re - prikupila je oko 16 miliona dolara, maksimizujući svoj kapital na 22.475.945 švajcarskih franaka (22,6 miliona dolara) .

Prema podnescima, kompanija je prikupila 8,27 miliona švajcarskih franaka (8,34 miliona dolara) u gotovini, dok je ostatak iznosa, 7,9 miliona švajcarskih franaka (7,9 miliona dolara) došao kao konvertovani dug.

Konzorcijum navodno namerava da  razvije blokčein platformu za trgovanje vrednosti celokupne industrije osiguranja, gdje je B3i Services AG postavljen da implementira rezultate u funkcionalni sistem trgovanja baziran na blokčeinu.

U blokčein prostoru postoji nekoliko konzorcijuma vezanih za osiguranje. U januaru, američki gigant Aetna za zdravstveno osiguranje udružio se sa IBM-om kako bi stvorio mrežu blokčeina prilagođenu sektoru zdravstvene zaštite.

Projekat je usmeren na pojednostavljenje obrade i plaćanja potraživanja osiguranja, kao i za upravljanje direktorijumima. Očekuje se da će se u narednim mesecima projektu pridružiti i drugi članovi iz sektora zdravstva i tehnologije, navodi se u saopštenju.

Firma za softver preduzeća fokusirana na tehnologiju distribuirane baze podataka R3 je proširila svoj mandat na osiguravajuća društva. Prošlog decembra, 26 francuskih finansijskih i osiguravajućih kompanija i pet velikih banaka završilo je testiranje KYC protokola baziranog na R3-ovoj blokčein platformi Corda.

 

Pripremila: Majda Petrović