Aetna, američki gigant zdravstveng osiguranja, započinje saradnju sa IBM-om kako bi stvorio blokčein mrežu prilagođenu zdravstvenoj industriji, preneo je Rojters 24. januara.

Aetna je, kako se prenosi, objavila zajedničku izjavu sa IBM-om u kojoj se objašnjava da će blokčein sistem da bude dizajniran kako bi se pojednostavile obrade i plaćanja potraživanja osiguranja, kao i za upravljanje priručnicima. Gigant osiguranja se takođe nedavno udružio sa lancem apoteka i zdravstvenom kompanijom CVS Health Corp.

Pored američke kompanije za finansijske usluge, PNC banka, još dva zdravstvena osiguranja - koja broje više od 55 miliona članova zajedno - takođe su se pridružili inicijativi: neprofitna Health Care Service Corp., četvrta po veličini američka zdravstvena osiguravajuća kuća, sa preko 15 miliona članova i Anthem Inc., koji obezbeđuje pokriće za preko 40 miliona ljudi u SAD

Kris Vard, izvršni direktor jedinice za upravljanje rizicima PNC banke, izjavio je za Rojters da je implementacija blokčein rešenja koje može "da ukloni odstupanja, dupliranja i administrativne troškove koji i dalje muče industriju".

U narednim mesecima se očekuje da će se projektu pridružiti i drugi članovi iz sektora zdravstva i tehnologije, navodi se u saopštenju.

Aetna je jedna od grupa vodećih američkih zdravstvenih kompanija koje su prošle godine formirale savez kako bi isprobali blokčein rešenja za poboljšanje integriteta podataka, bezbednosti i troškovne efikasnosti. Inicijativa takođe uključuje vodeću američku zdravstvenu neprofitnu organizaciju, Ascension.

Blokčein tehnologija nastavlja da dobija na snazi u globalnom zdravstvenom sektoru, jer osiguravači, bolnice i drugi profesionalci iz industrije istražuju njegove prednosti za deljenje, osiguranje i racionalizaciju osetljivih kliničkih i drugih informacija vezanih za zdravlje.

 

Pripremio: Nikola Mosurović