Intel je lansirao komercijalni blokčein paket zasnovan na Hyperledger ekosistemu, prema marketinškim materijalima objavljenim 12. februara.

Intel, koji je član Hyperledger saradnje – hostovan od strane Linux fondacije, zajedno sa IBM-om i drugim velikim finansijskim institucijama - objavio je da je novi proizvod dizajniran za preduzeća koja žele da lansiraju svoj blokčein brzo i efikasno.

Ekosistem će se zasnivati na Hyperledger Fabric-u - osnovi za razvoj aplikacija ili rešenja sa modularnom arhitekturom. U isto vreme, proizvod će koristiti Intelov hardver, kao što su Xeon procesori i Ethernet mrežni adapteri.

Sistem ima osnovnu konfiguraciju koja sadrži potreban minimum za pokretanje blokčeina koji pokreće Hyperledger. Prema Intel-u, paket je spreman za preduzeća.

Kako je ranije ove sedmice objavio Cointelegraph, tehnološki gigant IBM je takođe lansirao sopstvenu platformu zasnovanu na Hyperledger-u u svom data centru u Melburnu, Australija. Ovaj potez će, kako se izveštava, omogućiti korisnicima da pokrenu svoje aplikacije na klaudu kompanije.

Osim toga, IBM je ovog meseca najavio projekat koji koristi blokčein i ‘Internet stvari’ za upravljanje korišćenjem podzemnih voda i time borbu protiv suše u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

Microsoft je u novembru 2018. godine ponudio komplet za razvoj blokčeina. Komplet je rešenje bez servera nazvano Azure, koje sadrži funkcije kao što su identitet i podaci van lanca, kao i interfejsi za programiranje aplikacija za praćenje i slanje poruka (API) u formatu koji se može koristi za razvoj aplikacija zasnovanih na blokčeinu.


 

Pripremila: Majda Petrović