Izvršni direktor Intercontinental Exchange-a (ICE) očekuje da će se platforma digitalne imovine ove kompanije, Bakkt, pokrenuti krajem 2019. Komentar je napravljen od strane izvršnog direktora ICE-a Džefa Šprehera tokom izveštaja o finansijskim rezultatima, utorka 7. februara.

Izveštaj je posvećen finansijskim rezultatima ICE-a u toku četvrtog kvartala kao i celokupne 2018. godine. Špreher je objasnio da je kompanija potrošila preko milijardu dolara na strateške inicijative, uključujući pokretanje platforme za digitalnu imovinu.

ICE vodi 23 vodeće globalne berze, kao i Njujoršku berzu (NYSE).

Finansijski direktor kompanije, Skot Hil, dalje je otkrio njegova očekivanja o troškovima koje će Bakkt doneti, zasnovano na trenutnim finansijskim performansama:

“Konačno, naša investicija u Bakkt će stvoriti 20 do 25 miliona dolara u troškovima zasnovano na njegovim finansijskim performansama u prvom kvartalu. Obavestićemo vas o napretku Bakkt-a kao i o nivou investicije tokom ove godine.”

Nakon pitanja o očekivanoj zaradi ili o rastu prihoda od nedavnih investicija, uključujući Bakkt, Špreher je okarakterisao kripto platformu kao “veliku opkladu” za ICE:

“Ovo je pomalo rizična opklada. Organizovano je na način koji je veoma drugačiji u odnosu na način kako tradicionalno poslujemo [...] Infrastruktura platforme je već na dobrom putu, mislim da će biti pokrenuta kasnije ove godine.”

Špreher je dodao da Bakkt postoji nezavisno od ICE-a, sa obzirom da ima sopstvene zgrade, tim za upravljanje i infrastrukturu. On je naznačio da je infrastruktura projekta već privukla investitore visokog profila, uključujući Starbucks i Microsoft - kao što je Cointelegraph ranije izvestio.

Hill je zaključio da je Bakkt više dugoročni projekat nego projekat koji je fokusiran na 2019. godinu. “Verujem da je Bakkt prava investicija [...] To je više o budućnosti, prihodima i tržišnim mogućnostima koje vidimo u budućnosti, a manje o samoj 2019. godini.”

ICE je prvi put najavio pokretanje svoje platforme za digitalnu imovinu u avgustu 2018. Bakkt je trebao da bude pokrenut početkom 2019. godine, ali je datum pomeren zbog konsultacija sa američkom Komisijom za trgovanje robnim fjučersima.

U subotu 9. februara, ICE je objavio da je završio svoju prvu akviziciju imovine kod Komisije za trgovanje fjučersima Rosenthal Collins Group, što je prvi put najavljeno sredinom januara.

 

Pripremio: Marko Mihajlović