Bakkt, platforma za digitalnu imovinu koju podržava Njujorška berza (NYSE), stekla je određenu imovinu trgovinske komisije za fjučurse Rosenthal Collins Group-a (RCG). Akvizicija je objavljena 14. januara na Medium postu.

U objavi, izvršni direktor Bakkt-a Keli Loefler, nagovestila je da je poslednji potez kompanije deo Bakkt-ovih ambicioznih planova da postanu prva integrisana i institucionalna berza i kastodi rešenje.

Loefler je naglasila da akvizicija znači da kompanija usporava poslovanje dok čeka regulativno odobrenje od strane američke Komisije za trgovanje robnim fjučersima (CFTC) za pokretanje regulisanog kripto trgovanja. Loefler je izjavila:

“Naša misija zahteva značajna ulaganja u tehnologiju kako bi se uspostavila inovativna platforma, kao i veštinu na finansijskom tržištu da bi se obezbedio najpouzdaniji finteh ekosistem za digitalnu imovinu.”

Sticanje RCG imovine će navodno proširiti upravljanje rizicima i trezorsko poslovanje u Bakkt-u, što će doprineti njihovim regulativnim zahtevima kao što su AML i KYC politike, napisala je Loefler. Očekuje se da će transakcija biti završena u februaru.

Osnovana 1923. godine, RCG je nezavisna trgovinska komisija za fjučerse, koji je u decembru 2018. objavio da prodaje naloge svojih klijenata vodećem robnom brokeru Marek Spektronu.

Nedavna najava akvizicije napravljena je neposredno pre ciljanog datuma pokretanja Bakkt-a, koji je bio određen za 24. januar. Međutim, pokretanje Bakkt-a je onemogućeno zbog pravila CFTC-a o 30-dnevnom periodu za predlog koji služi kao povratna informacija od strane javnosti.

S obzirom da američka vlada prolazi kroz rekordnu obustavu rada koja je počela 22. decembra 2018. godine, CFTC nije funkcionisao kao i obično, što bi moglo doprineti potencijalnom odlaganju.

Bakkt je prvi put najavljen avgusta prošle godine od strane Intercontinental Exchange-a (ICE), koji upravlja 23 vodeće globalne berze, uključujući NYSE. 31. decembra, ICE je objavio da će ažurirati pokretanje Bakkt bitkoin (USD) fjučurs ugovora za početak 2019. godine, u skladu sa CFTC-ovim procesom i vremenskim okvirom.

 

Pripremio: Marko Mihajlović