Danas, 20. aprila, održana je peta po redu Međunarodna naučna konferencija SINTEZA na Univerzitetu Singidunum u Beogradu.

Konferencija je otvorena za akademsko osoblje, istraživače i profesionalce iz oblasti privrede koji će u svojim radovima predstaviti nova istraživanja o svim praktičnim i teorijskim aspektima u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija  i njihove primene u domenu poslovanja i istraživanja.

Nove tehnologije i naučna dostignuća izmenili su radnu i životnu sredinu učinivši je bezbednijom, pogodnijom i više konektovanom. Kao ključna infrastruktura ekonomija zasnovanih na znanju, IKT predstavljaju pogonsku snagu za brz razvoj novih sektora, uključujući i napredne informatičke i softverske razvoje, autsorsovanje poslovnih procesa i različite internet usluge.

Pored brojnih panela našao se i jedan o blokčeinu i distribuisanim sistemima na kome je bio prisutan i tim Cointelegraph Srbije.

Sjani predavači su odlično prezentovali svoje radove u kojima je predstavljen samo deo pogodnosti i mogućnosti primene ovih tehnologija na brojne oblasti svakodnevnog života. Govorilo se, između ostalog, o mogućnosti primene blokčeina u industriji turizma i na tržištu kapitala, masternod novčićima i propisima za kriptovaluta.

Posebno zanimljivo predavanje za sve ljubitelje kriptovaluta bilo je predavanje gospodina Aleksandra Matanovića, direktora servisa za kupovinu i prodaju kriptovaluta ECD, pod nazivom  “The hype is over, now what”. Gospodin Matanović je govorio o pogodnostima korišćenja kriptovaluta u zemljama u razvoju, zemljama pogođenim inflacijom, kao i o dosadašnjim cenovnim fluktuacijama koje smo mogli da vidimo u poslednjih nekoliko meseci. Ono što je moglo da obraduje kripto-entuzijaste je izjava da je “budućnost blokčeina i kriptovaluta svetla”, naveo je i da je važnost kriptovaluta često podcenjena i da je potrebno da sagledamo širu sliku, ukazujući na činjenicu koliko je vrednost bitkoina porasla od njegovog nastanka.

Najbolji radovi sa ovogodišnje međunarodne konferencije SINTEZA 2018 biće preporučeni za štampanje u časopisu Serbian Journal of Electrical Engineering (M24). Autori predloženih radova biće u obavezi da dostave dopunjenu verziju radova koja će proći kroz proceduru lektorisanja i recenzije u skladu sa kriterijumima koje je definisao uređivački odbor pomenutog žurnala. Radovi koji uspešno prođu recenziju biće objavljeni u redovnom izdanju žurnala.

 

Piše: Aleksandar Bondžulić