Neprofitna Internet arhiva je uključila digitalne valute bitkoin keš i zkeš kao opcije plaćanja za podržavaoce koji žele da doniraju novac. Internet Arhiva je digitalna biblioteka Internet artefakata i veb stranica. Organizacija služi kao domaćin Wayback Machine-a, koji kao uslugu pruža isečke veb stranica koje evoluiraju tokom vremena.

Na svom postu na blogu sredinom novembra 2017. Internet Arhiva je rekla da će donacije kojima će njihove pristalice pomoći da postignu svoju misiju koja garantuje da će internet ostati "slobodan, siguran i podržan na neodređeno vreme".

"Mi iz Internet arhive, mi smo veliki ljubitelji pokreta kriptovaluta i pokušavamo da učestvujemo u testiranju i podršci alternativnim vidovima trgovine".

Ostali događaji u radu organizacije

Internet Arhiva je takođe objavila da drži svoje digitalne valute u novčaniku i ne konvertuje u fiat. Grupa podržava bitkoin donacije od 2012. godine i omogućila je svom osoblju da prima plate u vodećoj kriptovaluti od 2013. godine.

"Želimo da vidimo kako se donirani bitkoin može koristiti bolje nego da ga jednostavno unovčimo."

Štaviše, neprofitna grupa je objavila da planira da napravi rezervnu kopiju svake knjige, audio datoteke, veb stranice, televizijske emisije i softvera koji je već proizveden i onih koji će se stvarati u budućnosti. To će im omogućiti da budu dostupni svakom korisniku besplatno na Internetu.

Kratak profil internet arhive

Internet Arhivu je osnovao Bruster Kal u maju 1996. godine sa ciljem da obezbedi besplatan javni pristup digitalizovanim materijalima. Među ovim materijalima su muzika, veb stranice, softverske aplikacije/igre, filmovi i video zapisi. Internet Arhiva se pridružuje podršci Vikiliksa prilikom prihvatanja kriptovalutnog plaćanja.


 

Pripremio: Nikola Mosurović