Kineski internet gigant Baidu najavio je sledeći korak u svojoj blokčein integraciji u formi protokola sa ciljem smanjenja potrošnje energije rudarenja, izveštavaju lokalni mediji 3. juna.

Protokol nazvan "Super Chain", vodeći naučnik Baidu-ove blokčein divizije Ksiao Vei predstavio je na lokalnoj konferenciji tokom vikenda.

Ovo je najnoviji potez u nizu sve direktnijih eksperimenata sa kriptovalutama za Baidu, koji je u januaru ove godine pokrenuo sopstveni Blockchein-as-a-Service-solution (BaaS).

Super Chain može "ubaciti i otkloniti konsenzusne mehanizme za rešenje trenutnog problema potrošnje energije", objasnio je Vei i dodao da je takođe "kompatibilan sa razvojnim sistemom bitkoina i itirijuma."

Baidu je već objavio jedan proizvod zasnovan na blokčeinu od predstavljanja BaaS-a, koji se pojavio u obliku platforme za upravljanje pravima digtalnih slika u aprilu.

Dok velike kompanije u Kini žele da uđu u tok sa blokčeinom i dok sam predsednik Si veliča njegov potencijal, vlasti planiraju striktne i brze regulatorne propise za industriju. Prošlog meseca, zvanični Peking je najavio da će "standardi" biti na snazi do kraja 2019 godine.
 

Pripremio: Bojan Zečević