Nik Ajton, dopisnik iz Londona, nam daje pregled Blokčein Ekspoa u Londonu 2017. godine, dvodnevne manifestacije u londonskom Olimpia konferencijskom centru.
Kao govornik, predsedavajući i član panela sam zaista uživao u ovom događaju. To je bio uglađen, dobro organizovan događaj sa mnoštvom interesantnog sadržaja o Blokčeinu. Atmosfera je bila očekivana i siguran sam da će im sledeće godine trebati veći prostor. Lestvica je postavljena visoko za sve buduće Blokčein događaje!

Genijalni Ian Džonson iz Six Degree Events-a je spojio Blokčein sa Internetom stvari (IoT), što će neminovno igrati ogromnu ulogu u sazrevanju Blokčeina.

Čini se da je Internet stvari stigao dalje, tokom šoua je pokazan veliki broj uređaja i robota zasnovanih na Internetu stvari, a ceo sektor se brzo “zagrejao” zahvaljujući vrlo zanimljivim tehnologijama prikazanim tokom šoua uz neizbežni Hackathon koji privlači štrebere.

Nemačka na vezi

Aktivnosti Blokčeina se kreću u dva toka: industrijski tok, na konferenciji su u fokusu aktivnosti banaka i drugih industrija i Tehnološko-razvojni tok, na konferenciji su u fokusu blokčein preduzeća i startapi.

Mogli ste da vidite vodeće Blokčein stručnjake, uključujući Stefana Tuala, koji je stigao među prvima. Lično, bilo mi je drago da vidim Tuala, jednog od mojih omiljenih govornika i nekadašnjeg rukovodioca u Itirijumu, sada u Slock.it, pridružiće mi se na bini za Tehnologiju i razvoj gde predsedava drugog dana konferencije.

On je jedan od malog broja ljudi koji može da oživi Itirijumov projekat pametnih ugovora, a tokom predavanja je pokazao nekoliko važnih slučajeva korišćenja dok je razgovarao uživo sa korisnicima iz Nemačke.       

Bitkoin kao pametan ugovor

Grif Grin, kripto pionir, posle gromoglasne podrške publike na bini je tokom predavanja o DAO (Decentralized Autonomous Organization) napravio digresiju i rekao da je bitkoin, u stvari, pametan ugovor.

To je potpuno zbunilo publiku. Grif je potvrdio da je ozbiljan nedostatak resursa i veština u Blokčein industriji, posebno kod Itirijum razvojnih jezika, a naročito kod Solidity-ja.

Bilo je lepo videti najveće Blokčein mislioce na @Blockchain_Expo od kojih su mnogi prijatelji i kolege. Visoko kvalitetan događaj služi kao stalni podsetnik na nedostatak talenata u širokom spektru slučajeva upotrebe. Bilo je divno videti veliki broj startapa, koji stvarno rade i ne čekaju opsesivno da im ICO (Initial Coin Offering) prikupi novac i preferiraju da stvarno izgrade nešto.

Tokom događaja aktivnosti u vezi sa Blokčeinom možemo podeliti u tri oblasti:

Novi načini za korišćenje kriptovaluta za plaćanje, transfere novca i trgovačke usluge

Bitkoin i kripto šeme su idealni za projektovanje novih oblika plaćanja, transfera novca i novih bankarskih usluga na Blokčein, koji će obesmisliti posredničku ulogu banaka.

Nova lična bankarska platforma pod nazivom MONI je privukla ogromno interesovanje nakon prezentacije od strane Wirex-a, Plutus koji je stvorio strukturu za trgovanje kriptovalutama i Kumar Gaurav iz Cashaa koji želi da na sebe preuzme ulogu pružanja usluga transfera novca u Africi.

Rešavanje problema muzičke industrije, pojednostavljeno plaćanje i upravljanje digitalnim pravima

Muzička industrija će doživeti promene. Danas, svi piju na račun umetnika, ali blokčein će to promeniti.

Budućnost izgleda veoma svetlo ako slušate Von Mekezi i Fila Berija koji nameravaju da omoguće poboljšanu likvidnost za industriju tako da umetnici dobiju svoj deo pošteno i brzo.

Uklanjanje prevara iz lanca snabdevanja

Nema sumnje da Blokčein ima veliki uticaj na lanac snabdevanja i kretanje robe na globalnom nivou, poboljšanje vidljivosti, sigurnosti i drugog. Još jedna od velikih tema konferencije o kojoj je govorio Oliver Oram iz Chainvine, je zaštita vrednosti roba, uključujući vino.

Naravno, bilo je još dosta Blokčein preduzetnika koji su zabavljali publiku koja je došla da uči i sazna zašto je Blokčein važan.

Blokčein Ekspo je trenutno na svetskoj turneji. Prva stanica je Berlin 1.-2. Juna 2017. godine, San Francisko 29.-30. novembar 2017. godine, pa ponovo u Londonu 2018. godine, kao globalni događaj.