Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je pozvao radnike da štede u zlatu i u domaćoj kriptovaluti petro tokom perioda promene plata objavljeno je u četvrtak 18. oktobra na lokalnim vestima Noticiero Digital.

U televizijskom obraćanju, Maduro je rekao da će “u dolazećim nedeljama,” radnici dobijati dodatna sredstva koja se “baziraju” na petro-u, a ne na domaćoj valuti, bolivaru.

Od kako je pokrenut, petro ostaje sumnjiv zbog više događaja koji su se desili u Venecueli kao i van nje. Jedna od kritika je to što iza njega stoji državna naftna kompanija koja je u većim dugovima nego što je kapitalizacija petro koina na tržištu.

Ova situacija je dovela do istrage od strane Wired-a u avgustu koji je opisao ovo kao “prevaru koja se gradi na drugoj prevari.”

Bez obzira na sve ovo, Maduro je rekao da nova bonus šema predstavlja plaćanje “kao što bi trebalo da bude,” dok u isto vreme zahteva od građana da se okrenu zlatu i petro-u kako bi štedeli.

“Pozivam radnike da investiraju deo bonusa u zlato kao i u petro kako bi ojačali porodičnu ekonomiju,” rekao je u obraćanju.

Ova objava dolazi u istoj nedelji kada je Maduro dao odobrenje da se petro ponudi na šest venecuelanskih kripto menjačnica.

Ove menjačnice su već privukle negativnu pažnju na sebe, dok jedna od njih, Cryptia, nema nikakav obim trgovanja za bitkoin (BTC), itirijum (ETH), deš (DASH) i ripl (XRP).

U avgustu, Maduro je pomenuo da će se petro koristiti kao jedinica za obračun plata.


 

Pripremio: Stevan Kostić