Cena zlata je u utorak ujutro porasla za 1%, podstaknute geopolitičkim i tržišnim turbulencijama, među kojima se ističe najnovije lansiranje severnokorejske rakete.

(Cena zlata 2017. Izvor: Bloomberg Financial)

Međutim, skok cene zlata je zakasnela reakcija na opštu geopolitičku situaciju i tržišnu nestabilnost, smatraju u Blumbergu. Izgleda da plemeniti metal gubi svoj status “sigurnog utočišta”. Tradicionalni modeli bi trebalo da imaju cenu zlata dosta veću nego što je trenutno, a postoje dve razloga zbog kojih zlato trenutno ima relativno loše performanse.

Erozija zlata

Investitori premestaju svoja sredstva u digitalne valute i to je prvi razlog. Bitkoin kao valuta je bio dosta stabilan tokom nedavnih kriza, poput hiperinflacije u Venecueli.

Nekonvencionalne monetarne politike centralnih banaka su drugi razlog koji utiče na loše performanse zlata. Odstupanja u bilansima stanja centralnih banaka se moraju desiti u jednom trenutku, a iščekivanje čini investitore nervoznim. Neki od tih investitora traže ‘utočište’ u bitkoinu.

Investitori su ‘pobegli’ od plemenitih metala i berzi zbog većih povraćaja i opšte stabilnosti koju im pruža bitkoin i druge kriptovalute. Više od 30 milijardi dolara je ‘otišlo’ sa berzi u proteklih deset nedelja, prelaskom u druge opcije investiranja.