Generalni direktor za finteh strategiju u Autonomous Research-u, Leks Sokolin, rekao je u intervjuu za CNBC 16. maja, da savetnici za investiranje treba da se upoznaju sa kriptom i njegovom osnovnom tehnologijom, koliko god skeptični bili. Sokolin tvrdi da će investitori kupiti bitkoin (BTC) svidelo se to savetnicima ili ne, tako da se i pojedinačni i finansijski savetnici moraju prilagoditi fenomenu:

“Kriptovalute su veoma kontroverzne, ali one su tu da bi ostale, a (blokčein) tehnologija, koja stoji iza njih, je osnova za tipove kompanija koje ljudi trenutno grade.”

Sokolin je naglasio da, s obzirom na divlju volatilnost kripto tržišta, ne bi bilo pametno “uložiti sav svoj novac u kriptovalute”. Međutim, ukazao je da je investiranje u kripto “dobar način dodavanja alternativa vašem portfoliu, nešto poput 3-5% vašeg investicionog fonda”.

Tradicionalni finansijski sektor je istorijski nepoverljiv prema novonastalom kripto sektoru, sa glavnim bankama sa Vol Strita, kao što je Meril Linč zabranio svojim finansijskim savetnicima da kupuju investicije vezane za bitkoin za svoje klijente. Išli su toliko daleko da su zabranili korisnicima pristup bitkoin fjučers ugovorima koji su ponuđeni od strane grupa CME i CBOE.

Skeptičan pristup Vol Strita kriptu je pokazan na primeru JP Morgan-ovog izvršnog direktora, Džejmija Dimona, koji je otvoreno odbacio bitkoin kao “prevaru” prošle godine, u izjavi za koju je ubrzo potom rekao da žali što ju je dao, promenivši svoj stav. Dimon je rekao da on sam “nije bio uopšte toliko zainteresovan za tu temu”.

Tokom proleća, Vol Strit je počeo da smekšava svoj stav prema kriptu. Gigant investicionog bankarstva, Goldman Saks, objavio je de će ponuditi određene ugovore u kojima će bitkoin biti uključen na neki način, pre nego što ponudi trgovanje kriptom.

Skorašnje vesti da vlasnik njujorške berze želi da ponudi ugovore za razmenu u bitkoinu, ukazuju da se glavne prepreke za čuvanje i bezbednost prilikom institucionalnog ulaganja u kripto sferu polako prevazilaze. Pored SAD-a, svetska investiciona banka sa sedištem u Japanu, Nomura, otkrila je svoje rešenje za čuvanje digitalne imovine institucionalnih klijenata.

Blokčein se našao u sličnim naslovima ove nedelje, sa Amazon Web Services-om, podružnicom tehnološkog giganta zaduženom za 'cloud computing', koja pokreće partnerstvo sa blokčein startapom ConsenSys-a, kako bi ponudila jednostavne blokčein cloud platforme svojim klijentima.

 

Pripremila: Kristina Ristin