Kompanija za upravljanje investicijama u Sjedinjenim Državama, Invesco, 11. marta, na Londonskoj berzi (LSEG), lansira blokčein fond berzanskog indeksa (ETF), izveštava finansijski list Financial Times 9. marta.

Prema navodima iz članka, Invesco Elvood Global Blockchain ETF će u početku biti usmeren na 48 kompanija uključenih u blokčein tehnologiju. Kompanije su navodno odabrane putem vlasničkog sistema bodovanja koji je razvio kripto investicioni butik Elvood Asset Management.

U članku se navodi Apple, proizvođač čipova Intel, proizvođač grafičkih procesora, proizvođač Advanced Micro Devices, proizvođač rudarskog hardvera Taivan Semiconductor Manufacturing i berza iz Sjedinjenih Američkih Država CME Group kao primeri kompanija uključenih u ETF.

Financial Times takođe ističe da blokčein nije sinonim za decentralizovane kriptovalute, navodeći JPM Coin, koji je JPMorgan Chase najavio u februaru.

Kako je Cointelegraph objavio prošlog meseca, američka kompanija za upravljanje investicijama AdviserShares i investiciona konsultantska kuća Sabretooth Advisors saopštili su da će zajednički pokrenuti fond berzanskog indeksa koji  prati tehnološke kompanije uključujući one koje su uključene u blokčein i “cloud computing”.

Takođe, krajem januara, Chicago Board Options Exchange, investiciona kompanija VanEck i firma za finansijske usluge SolidX ponovo su aplicirali  američkoj Komisiji za hartije od vrednosti (SEC) za izmenu pravila kako bi dodali na listu bitkon (BTC) ETF.

 

Pripremila: Majda Petrović