Američki investitor je podneo tužbu od 224 miliona dolara protiv telekomunikacionog giganta AT&T zbog navodne nemarnosti zbog koje tvrdi da je izgubio 24 miliona dolara u kriptovaluti, objavio je CNBC 15. avgusta.

Tužilac Majk Terpin je navodno podneo žalbu Okružnom sudu SAD u Los Anđelesu na 69 stranica protiv bivšeg telekomunikacionog provajdera, tvrdeći da je 24 miliona dolara u kriptovalutama ukradeno preko "digitalne krađe identiteta" njegovog telefonskog naloga.

Rekao je da je bio žrtva dva haka u roku od sedam meseci, investitor optužuje AT&T za "voljnu saradnju sa hakerom, grubom nepažnjom, kršenjem njegovih zakonskih obaveza i nepoštovanjem svojih obaveza u okviru politike privatnosti".

Posle prvog haka, Terpin tvrdi da je "unutrašnja saradnja sa hakerom" omogućila uljezu da nabavi  broj njegovog mobilnog telefona bez potrebe da pokaže ispravnu identifikaciju ili lozinku.To je kasnije navodno olakšalo pristup hakera Terpinovim kripto sredstvima, izveštava CNBC.

"Ono što je AT&T učinio je kao kada bi hotel davao lopovima sa  lažnim identifikacionim brojem ključ za sobu i ključ za sef u sobi i omogučio im da sigurno ukradu nakit u sefu od pravog vlasnika", nastavlja se u žalbi.

Terpin traži 200 miliona dolara odštete i 24 miliona dolara za kompenzaciju od AT&T.

Tužilac je, navodno, jedan od osnivača grupe anđela bitkoin (BTC) investitora nazvane BitAngels u 2013. godini i fonda digitalnih valuta, BitAngels DApps fonda.

Najčešće tužbe vezane za kripto podnete su protiv berzi kriptovaluta i njihovog navodno nespretnog rešavanja kršenja bezbednosti. Od neviđene krađe od preko 500 miliona dolara u NEM tokenima iz japanske berze Coincheck, u januaru ove godine, investitori su podneli brojne tužbe zbog odluke berzi o zamrzavanju povlačenja nakon haka.

 

Pripremila: Majda Petrović