Investitori odustaju od zlata i okreću se ka bitkoinu, sudeći po analitičarima. U skorašnjem intervjuu koji su dali za CNBC jedan od njih, Filip Strejbl (RJO Futures), je hrabro rekao "bitkoin je ukrao veliki udeo tržišta zlata."

Objašnjavajući kako prate ovu promenu, Lari MekDonald (THe Bear Traps Report) navodi da generalno kada stope obveznica padaju, cena zlata raste. Međutim, proteklih nedelja, prinosi na obveznicama su se smanjili, a cena zlata je istovremeno pala za dva posto - događaj koji je prilično redak.

Analitičari misle da je promena rezultat uvećanog investiranja u bitkoin, između ostalih kriptovaluta. MekDonald navodi:

"Tokom poslednje dve godine svaki put kada su stope padale, a ove nedelje su stope išle na dole, imali ste cenu zlata koja ide gore. Skoro svaki put, postojala je 82% korelacija između zlata i obveznica. Ove nedelje, po prvi put, ta korelacija se poremetila i ja mislim da to ima veze sa bitkoinom."

Dok je cena zlata tradicionalno stabilna, skorašnja odstupanja pokazuju da se ulagačka udruženja pomeraju ka kriptovalutama. Činjenica je, sudeći po Mekdonaldu, ukupna tržišna vrednost svih kriptovaluta je kao deo tečnog zlata koja je veća za dva ili tri procenta u odnosu na prošlu godinu, navodeći da "kriptovalute definitivno kvare igru zlatu."


 

Pripremio: Bojan Zečević