Cena kriptovalute IOTA se povukla ispod 4,20 dolara po tokenu, u vreme pisanja teksta, od unutardnevnog iznosa od 5,03 dolara tokom jučerašnje trgovačke sesije. Pad cene prati nedavno objašnjenje da saradnja IOTA sa Microsoft-om nije zvanično partnerstvo.

Tzv. "Kriptovaluta IOT" nije uspela da održi svoj zamah od početka ovog meseca kada je  pretekla lajtkoin, sada petu najveću virtuelnu valutu po tržišnoj kapitalizaciji.

Kretanje cena Lajtkoina i IOTA

Lajtkoin koji se smatra srebrom, ako je bitkoin zlato, može se pohvaliti obimom trgovanja od oko 4 milijarde dolara u proteklih 24 sata. Digitalna valuta se trguje na oko 300 dolara u vreme pisanja teksta.

U međuvremenu, IOTA je zabeležila gubitak od 10% u obimu trgovanja na nešto malo ispod 500 miliona dolara u istom periodu.

Više od 40% IOTA transakcija sprovedeno je na platformi Bitfinex, koja je prva velika menjačnica kriptovaluta koja podržava IOT kriptovalutu.

Druge ključne platforme za trgovanje koje prihvataju IOTA-u su britanska berza Binance, koja je činila oko 25% ukupne trgovane količine, a južnokorejska menjačnica kriptovaluta Coinone je izvršila 12-14% ukupnih transakcija.

IOT kriptovaluta takođe je zabeležila veliki skok u novije vreme. Za nešto više od nedelju dana, cena kompanije IOTA povećana je za oko 450% nakon saopštenja o pokretanju svog data tržišta, što je pogrešno ukazivalo na partnerstvo sa Microsoft-om. Reakcija na ovu vest rezultirala je novom rekordnom cenom od 5,55 dolara 6. Decembra. 

Pripremio: Nikola Mosurović