IOTA Fondacija najavila je hakaton “pametni grad” pod pokroviteljstvom francuskog proizvođača automobila Reno, prema Cointelegraph-u na nemačkom jeziku od 25. februara.

Na hakatonu, učesnici će da se takmiče koristeći nove tehnologije za rešavanje problema u gradovima koje izlažu korporativni partneri. Takmičari će koristiti tehnologiju distribuiranog registra (DLT) za razvoj efikasnijeg transporta, energetskih mreža i građevina.

Takmičenje se zasniva na IOTA “tangle” sistemu, gde će učesnici kreirati Internet stvari (IoT), mašina - mašina (M2M) i koncepte zasnovane na podacima za pametno gradsko okruženje.

Dizajniran posebno za IoT sektor, IOTA tangle sistem predstavlja organizacioni model koji koristi Directed Acyclic Graph (DAG) umesto korišćenja blokova ili rudarenja koji čine osnovu za blokčein tehnologiju.

Kako se navodi u saopštenju, takmičenje je organizovano od strane Hackster.io, hardverskog udruženja koje vodi jedan od najvećih svetskih distributera elektronskih komponenti, Avnet, Inc. Takmičenje će da se nastavi do 6. aprila, a očekuje se da će proglašenje pobednika biti 13. aprila.

Prethodno, kineska globalna osiguravajuća korporacija Ping An Insurance Group i opština Sania potpisale su sporazum o strateškoj saradnji za izgradnju pametnih gradova. Zasnovan na blokčein tehnologiji, veštačkoj inteligenciji (AI), big data-om i klaud računarima, koncept pametnog grada je namenjen za rešavanje strateškog urbanog razvoja u Kini.

Ranije u februaru, norveški autonomni grad Liberstad usvojio je kriptovalutu koja jedeo platforme pametnog grada zasnovane na blokčeinu kao zvanično sredstvo razmene. Privatni, anarho-kapitalistički grad osnovan je 2015. godine u okviru projekta Libertania, koji se protivi porezima i vladinim regulativama.

 

Pripremio: Nikola Mosurović