Juče je IOTA najavila puštanje u rad velike platforme koja omogućava monetizaciju podataka korišćenjem mikro plaćanja kroz njihovu tehnologiju distribuiranog registra. Obezbeđeno je partnerstvo sa Majkrosoftom, Fudžitsuom, Bošom, Dojče telekom bankom i drugima.

IOTA je već ranije ove jeseni emitovala svoje tokene pod njihovom prodajnom markom. Kompanija je stvorila ono što smatra boljom mogućnošću u evoluciji tehnologije blokčeina pod nazivom "tangle". Kroz ovaj sistem, kompanija stvara način da povezani uređaji mogu uraditi transfer, kupiti i prodati različite skupove podataka dok stvaraju pristup podacima koji često bivaju neiskorišćeni, sve sa značajnom sigurnošću.

Demonstracija platforme je predviđena u januaru i biće načina da kompanije učestvuju u inovacijama. Partneri će takođe moći da utiču na to kako platforma nastavlja da funkcioniše. Suosnivač IOTA David Sonstebo navodi:

"Cilj je omogućiti razmenu podataka između kompanija, kao i omogućiti istraživačima pa čak i hobistima da učestvuju. Dobra stvar omogućavanja ‘fine-granular’ pristupa trgovini je da stvarno ne znamo ko ili kako će se koristiti, osim što znamo da je to potpuno nova paradigma."

Nadanja su da će struktura IOTA tehnologije "tangl-a", bez rudara ili rudarskih naknada, omogućiti veliku razmenu mikro plaćanja za skupove podataka, pružajući pristup podacima i izgradnju mreže za kompanije za korišćenje i pristupe tim podacima radi poboljšanja Interneta stvari (IoT).


 

Pripremio: Bojan Zečević