Cena MIOTA-e, kriptovalute IOTA platforme, eksplodirala je tokom protekle nedelje. Skok vrednosti je uticao da na listi coinmarketcap-a preskoči Ripple na 4. mesto prema ukupnoj tržišnoj kapitalizaciji. “Eksplozija” cene se dogodila nakon vesti o velikom sporazumu koji je potpisan sa Microsoftom, Fujitsu-om i drugima za razmenu podataka između kompanija.

Porast cene počeo je 2. decembra, a cena se kretala prema 1,50 dolara. Međutim, prava eksplozija je nastala u proteklih 48 sati, pošto je cena postepeno povećana po eksponencijalnim stopama. U vreme štampe, MIOTA je trgovala na 4,64 dolara.

Da li postoji nešto posle blokčeina?

IOTA je poznata po sistemu "Tangle" - platformi povezanih nodova koji potvrđuju i kreiraju transakcije. Sistem je dizajniran tako da korisnicima omogućava stvaranje transakcija jednostavnim potvrđivanjem, što znači da su sve transakcije sigurne, nepromenljive i, pre svega, besplatne.

Zbog toga što sistem dozvoljava nultu proviziju za transakcije, ona je idealna za sektor podataka, pošto mikro plaćanja za podatke između kompanija nisu odgovarajuća na osnovu nasleđene blokčein tehnologije. Interesovanje za tehnologiju će verovatno nastaviti da raste, pošto raste potreba za skalabilnim slobodnim transakcijama.


 

Pripremio: Nikola Mosurović