Inernet stvari (IoT) blokčein mreža IOTA (MIOTA) je kompletirala pripreme za još veću decentralizaciju svojih transakcija, prema objavi Cointelegraph-a na nemačkom od 28. maja.

Prema saopštenju za medije i objavi kompanije, njihov Koordinator mehanizam će sada da pruži novi alat pod nazivom "Coordicide".

Kao i njegov prethodnik, Coordicide će da upravlja bezbednošću transakcija, da obezbedi proces transakcija i da se ista sredstva ne troše dva puta (tzv. dvostruka potrošnja).

Prema rečima izvršnog direktora, taj potez označava veliki korak ka potpunoj decentralizaciji za IOTA, koja je prethodno naglasila da je njen Coordinator privremena mera.

“Radimo na uklanjanju Coordinatora od samog početka IOTA projekta. Sada, sa sazrevanjem i rastom protokola i kvalitetom našeg istraživačkog tima, ispunjavamo obećanje da ćemo ostvariti”, izjavio je David Sonstebo, suosnivač IOTA Fondacije. Dodao je:

„IOTA je dizajnirana kako bi se suočila sa ograničenjima blokčeina sa skalabilnim rešenjem bez naknada. To postaje stvarnost. Sa ovom velikom prekretnicom, spremni smo da ubrzamo sledeću fazu rasta i usvajanja preduzeća u stvarnom svetu."

Kopanijin token je skočio za oko 18% (u trenutku pisanja vesti), što je usledilo nakon prethodnog rasta koji je usledio nakon dogovora sa proizvođačem automobila u Velikoj Britaniji, Jaguar Land Rover, krajem prošlog meseca.

IOTA/USD par se trenutno trguje za nešto više od 0,50 dolara, još uvek preko 90% niže u odnosu na najviši nivo od 5,23 dolara u decembru 2017. godine.

Objavljeno je i javno je dostupno pismo o namerama (whitepaper) za Coordicide.

 

Pripremio: Nikola Mosurović