Iran i Rusija bi mogli da počnu da koriste kriptovalute kako bi izbegli zapadne sankcije, izvestio je  17. maja ruski portal RBC.

Mohamed Reza Pourebrahimi, šef iranske parlamentarne komisije za ekonomske poslove, govorio je o kriptovalutama kao obećavajućem načinu za obe zemlje da izbegnu transakcije u američkim dolarima, kao i moguću zamenu SWIFT-a, međubankarskog platnog sistema.

Na sastanku s Dmitrijem Mezentsevom, predsednikom Odbora za ekonomsku politiku Saveta Federacije, Pourebrahimi je rekao da su "angažovali Centralnu banku Irana da razvija predloge za korišćenje kriptovaluta".

Pourebrahimi je dodao kako je dan pre razgovarao o toj temi u Odboru za ekonomsku politiku državne Dume i da je Iran uspostavio saradnju sa Rusijom po ovom pitanju:

"Oni [Rusija] dele naše mišljenje. Rekli smo da ako uspemo da razvijemo ovaj plan, onda ćemo biti prve zemlje koje koriste kriptovalutu u razmeni dobara."

Zauzvrat, Mezentsev je istakao kako bi "međubankarski odnosi između naših zemalja trebali da budu od velikog značaja" protiv međunarodnih sankcija koje su trenutno uvedene protiv Rusije i Irana. Susret međubankarske radne grupe o finansijskoj i međubankarskoj saradnji održaće se   5. jula ove godine u Teheranu, piše RBC.

Prošle nedelje Pourebrahimi je rekao da bez pristupa međunarodnom bankarskom sistemu, iranski građani do sada su uspeli da izvuku neverovatnih 2,5 milijarde dolara iz zemlje u kriptovalutama.

Venecuela, kao još jedna od zemalja koja se suočava sa međunarodnim sankcijama, nedavno je lansirala svoju kriptovalutu petro. Taj potez su neki kritičari videli kao nezakonit način ulaska na međunarodno finansijsko tržišta. Nakon lansiranja Petro novčića i Turska i Iran izrazili su želju za emitovanjem svojih vlastitih kriptovaluta, s time da će ruska KriptoRublja biti lansirana sredinom 2019. godine.


 

Pripremila: Majda Petrović