Iranski rudari bitkoina (BTC) prelaze u džamije zbog vladine odluke o ukidanju električne energije za ove operacije, objavili su korisnici na društvenim mrežama 25. juna.

Iran, koji nudi besplatnu električnu energiju džamijama, sada ima oko 100 rudara koji zauzimaju bogomolje, generišući tako potreban prihod od oko 260.000 dolara godišnje.

"Ovaj novac je potreban iranskoj ugušenoj ekonomiji", objašnjava istraživač sa Univerziteta Oksford Mahsa Alimardani na Tviteru.

Uprkos sve lošijoj ekonomskoj situaciji, Iran ostaje neusklađen kada je u pitanju politika vezana za kriptovalute.

Prošle godine, centralna banka je zvanično zabranila zajmodavcima da pružaju usluge firmama koje se bave kriptovalutama, u isto vreme kada su zvaničnici rekli da će razmotriti pokretanje vlastitog digitalnog tokena.

Sada, nakon što je rudarenje bitkoina navodno doprinelo porastu potrošnje energije za 7% u junu, zaplenjeno je 1.000 rigova za rudarenje, prenosi Cointelegraph.

"Dve bitkoin farme su identifikovane sa potrošnjom od jednog megavata", prenosi Rojters reči Araša Navaba, zvaničnika iz energetske industrije u provinciji Jazd, koji je govorio na državnoj televiziji.

Teheran je ranije priznavao domaće rudarenje kriptovaluta kao industriju.

Kako je izvestio Cointelegraph, većina operacija za rudarenje bitkoina sada koristi održive izvore energije, dok se odvojena istraživanja bave tvrdnjama da je proces ekološki štetan.

Ove nedelje, američka kompanija se posvetila izgradnji farme na solarnu energiju koja će biti najveća na prostoru Severne Amerike kada počne sa radom u Kaliforniji.